Volgende maand aanvang werkzaamheden stadsstrand

21-03-2019

Het stadsstrand van Hoorn. Er wordt al jaren over gesproken en geschreven en velen hadden de hoop al opgegeven dat het er ooit zou komen, maar volgende maand beginnen dan toch echt de voorbereidende werkzaamheden van de dijkversterking door de Alliantie Markermeerdijken.

De gemeente Hoorn benut de aanleg van een oeverdijk voor het creëren van een stadsstrand. In april zal de Alliantie beginnen met het baggeren van een vaargeul. Ook komt er een loswal in de vorm van een grondpers (een drijvend platform). Deze buitendijkse loswallen (tijdelijke werkgebieden) zijn nodig om schepen te kunnen laden en lossen, zodat het grootste gedeelte van de uitvoerende werkzaamheden en de aan- en afvoer van materialen voor de dijkversterking over water kunnen plaatsvinden.

Met het positioneren van het drijvende platform zal rond augustus van dit jaar worden begonnen. In september zal voor iedereen zichtbaar het opspuiten van het zand het begin betekenen van wat binnen afzienbare tijd een strand moet gaan worden. De werkzaamheden zullen in fases worden voltooid om te zorgen dat de opgespoten gedeeltes voldoende kunnen inklinken.

 

Fiets- en wandelpad

Tussen de schouwburg en de Galgenbocht zal de dijk worden versterkt door de aanleg van een dijk van zand, een oeverdijk, waarop een fiets- en voetpad zal komen. Het te realiseren strand zal een kilometer lang zijn en honderd meter breed met voldoende parkeergelegenheid. Voor de toegankelijkheid zullen twee bruggen worden gebouwd: een voetgangersbrug ter hoogte van Sterflat 1 en een brug voor voetgangers, fietsers en auto’s ter hoogte van de Galgenbocht. Daarnaast komen er dijktrappen en ook andere voorzieningen als fietsenstalling, bankjes, douches, toiletten en verlichting.

Het stadsstrand zal een plek worden om te recreëren: zonnen, zwemmen, wandelen, (water)fietsen, sporten en vanuit het strandpaviljoen genieten van het uitzicht en de geneugten des levens. Er wordt nog gefilosofeerd over een gepaste naam voor het gebied. Suggesties zijn welkom. Playa de Hoorn en Plage de la ville zijn al afgevallen, maar voor de rest is alles nog mogelijk.

 

Als het een beetje meezit zal in 2021 het strand gereed zijn. Het gaat een stuk stiller worden aan de Noordzee.

Impressie stadsstrand Impressie stadsstrand
Hoornse Hop Hoornse Hop

Reacties
Reactie: (Joop Hes.)
22-3-2019, 10:46
Ik heb er nooit aan getwijfeld aan de aanleg van het stadsstrand,grote projecten nemen nou eenmaal tijd,en de gemeente Hoorn laat deze kans niet liggen. Mooi dat de werkzaamheden gaan beginnen.