College van B&W gaat kijken of 'De Haai' kan worden aangekocht

Antwoord op vragen van Fractie Tonnaer

Het College van B&W heeft de schriftelijke vragen beantwoord van 8 februari j.l., gesteld door Fractie Tonnaer over mogelijke aankoop van ’De Haai’. In de beantwoording geeft het College toe dat ’De Haai’ toentertijd wel te koop is aangeboden en zelfs daarom heeft gevraagd. Uit het antwoord op vraag 3 blijkt dat het college ’bereid is daar opnieuw naar te kijken’. 


Hoorn, 4 april 2019

Onderwerp: Beantwoording art. 36 vragen over mogelijke aankoop De Haai, serie 3

Geachte heer Tonnaer,

In uw brief van 17 juli 2018 en tevens van 20 september 2018 heeft u ons vragen gesteld over mogelijke aankoop van De Haai. Vervolgens stelt u ons met uw brief van 8 februari 2019, 3 nieuwe vragen over mogelijke aankoop De Haai. Nu van een huuropzegging voor Reddingsbrigade Notwin door de huidige pandeigenaren geen sprake kan zijn, verzoekt u ons om strategisch gezien alsnog De Haai aan te kopen om ongewenste ontwikkelingen op het Visserseiland te voorkomen. In deze brief leest u de antwoorden op uw vragen. Tevens ontvangt u tegelijkertijd een afschrift van onze brief aan de voorzitter van de Stichting Regionaal Waterskicentrum Noord-Holland dat ook over het pand De Haai op het Visserseiland gaat.

 

Vraag 1
Waarom is door het college twee keer een concrete aanbieding tot aankoop van De Haai over het hoofd gezien? Welke sluitende verklaring heeft u hiervoor?

Antwoord
Eind 2016 was de gemeente in gesprek met de toenmalige eigenaar van De Haai over de overlast die er was rondom De Haai. Aan de eigenaar Stichting Regionaal Waterskicentrum Noord-Holland heeft wethouder Tap gevraagd of het pand te koop was. De Stichting heeft vervolgens per brief van 8 oktober 2016 en 22 december 2016 De Haai aan de gemeente aangeboden.

We hebben de pandeigenaar daar geen antwoord op gegeven. Wij hebben het verloop van de gebeurtenissen onderzocht en geconstateerd dat er intern fouten zijn gemaakt, waardoor dit niet tijdig en correct is afgehandeld. Doordat mevrouw Pol een nagenoeg uitgewerkt plan had die de overlast in het gebied zou terugdringen, was het voor het college ook niet meer aan de orde De Haai zelf aan te kopen. Vanaf begin februari 2017 zijn daarover met haar in gesprek geweest en in juni 2017 is op verzoek van de bij dit dossier betrokken notaris toestemming verleend voor de overdracht van het recht van erfpacht van het pand De Haai aan de andere verkrijgers dan de gemeente.

Neemt niet weg, dat wij de pandeigenaar tijdig schriftelijk in kennis hadden moeten stellen dat de gemeente afzag van het aankopen van De Haai. We betreuren het dat dit niet is gebeurd.

 

Vraag 2           
Kent u de uitspraak van de Rechtbank Noord-Holland (6-2-2019) ten gunste van de drie gebruikers/huurders van De Haai en welke conclusies trekt u hieruit?

Antwoord
Ja, wij kennen de uitspraak van de Rechtbank Noord-Holland. De conclusie die wij hieruit trekken is dat de drie gebruikers/huurders voor tenminste tien jaar kunnen blijven zitten in het pand De Haai. Hiermee komt de bedrijfsvoering van Notwin niet in gevaar en is het niet direct noodzakelijk vervangende (tijdelijke) huisvesting te zoeken voor Notwin.

 

Vraag 3           

Is het college alsnog bereid om het gebouw De Haai aan te kopen en de gemeenteraad hierbij te betrekken? Mocht het college niet het initiatief nemen tot aankoop, dan moet er rekening mee worden gehouden dat onze fractie door middel van een raadsmotie zal verzoeken om het pand aan te kopen.

Antwoord
Wij zagen geen noodzaak om aan te kopen, maar zijn bereid daar opnieuw naar te kijken. We zullen de raad over de uitkomst informeren.

 

Met vriendelijke groet,

Burgemeester en wethouders van Hoorn

Gemeente Hoorn logo Gemeente Hoorn logo
Fractie Tonnaer Fractie Tonnaer
De Haai De Haai