Stadsstrand als onderdeel nieuwe oeverdijk Hoorn

11-05-2019

Buro Sant en Co heeft het ontwerp gepresenteerd voor het Stadsstrand Hoorn. Het strand maakt deel uit van de dijkversterking Markermeerdijken en wordt in combinatie met een oeverdijk (ter versterking van de bestaande Omringdijk) aangelegd. Bewoners en bezoekers kunnen er vanaf de zomer van 2022 onder meer zonnen, wandelen en sporten.

De Alliantie Markermeerdijken gaat de komende jaren de dijken tussen Hoorn en Amsterdam versterken. Dat gebeurt op verschillende manieren. Op het deel tussen de schouwburg Het Park en de Galgenbocht bij de Grote Waal in Hoorn is dat met een oeverdijk. Dit is een nieuwe dijk die voor de bestaande monumentale Omringdijk aan de Markermeerzijde wordt aangelegd. Op de oeverdijk wordt ook het stadsstrand aangelegd. 

Het stadsstrand wordt gekenmerkt door zachte ‘gouden’ glooiingen van zand, waardoor een helder contrast tussen de monumentale Westfriese Omringdijk en de oeverdijk wordt gemaakt. Bij de strekdam ter hoogte van De Galgenbocht komt een duiksteiger, waar de strandrecreanten een duik in het water kunnen nemen.

Kilometer lang
Het stadsstrand wordt een kilometer lang en 130 meter breed. Dankzij de morfologie, gevarieerde vegetatie en de aanwezigheid van fiets- en wandelpaden wordt het stadsstrand niet alleen een bestemming op hete dagen, maar kan het gedurende het hele jaar voor verschillende doeleinden worden gebruikt.

Vanaf de bestaande Omringdijk komen er twee bruggen naar het stadsstrand: een brug voor voetgangers, fietsers en auto’s ter hoogte van de Galgenbocht en een voetgangersbrug. Er komt een directe verbinding voor auto’s, wandelaars en fietsers vanaf de binnenstad. 

Nabij de schouwburg en de Galgenbocht worden in totaal 370 parkeerplaatsen gerealiseerd, met op drukke dagen een extra parkeergelegenheid in het tussengebied met 130 plekken. ). De auto’s zijn niet dwars op de rijbaan geparkeerd, maar gegroepeerd in ‘parkeerkoffers’. Door deze indeling en de glooiingen nabij de parkeerkoffers gaan de auto’s meer op in de omgeving en zijn ze minder zichtbaar, aldus Buro Sant en Co.

De aanleg van het stadsstand start eind 2021.

Bron: Architectenweb

Stadsstrand Hoorn Stadsstrand Hoorn