Gebreken aan de parkeergarage 't Jeudje

16-05-2019

De parkeergarage aan ’t Jeudje telt tal van gebreken. Ook wordt de garage oneigenlijk voor andere doeleinden gebruikt dan waarvoor deze is bestemd. Reden voor Onno Egberts om namens Fractie Tonnaer hierover vragen aan het college van burgemeester en wethouders te stellen. 


Aan: college van Burgemeester en Wethouders Hoorn
Betreft: vragen artikel 36 RvO over lekkage parkeergarage ’t Jeudje
Hoorn, 16 mei 2019.

Geacht College,

De parkeergarage is in 2000-2001 gebouwd; de opdrachtgever voor de bouw was Stichting ’t Jeudje/Terra Marique (Woningstichting Hoorn + Zeeman Vastgoed). Na de voltooiing is de parkeergarage overgedragen aan de gemeente Hoorn. De parkeergarage bestaat uit twee delen: een algemene (openbare) parkeergarage en een particuliere garage. Het particuliere deel wordt gebruikt door de bewoners van Buurtje en Jeudje. De gemeente Hoorn heeft het appartementsrecht op het openbare deel van de garage gevestigd in VVE A0.

Onze fractie heeft al meerdere malen ( 20-07-2015 en 18-09-2017) de situatie rondom de parkeergarage ”’t Jeudje” onder de aandacht gebracht. We hebben onder meer aangedrongen Stichting ’t Jeudje/Terra Marique aansprakelijk te stellen voor de blijvende lekkage en de bouwkundige gebreken. De permanente lekkage wordt volgens onze informatie veroorzaakt door te dunne wanden en omdat geen gebruik is gemaakt van kimband. De constructieve naad in de wanden en vloeren laat vocht door. In opdracht van de gemeente Hoorn is eind 2013 door Royal Haskoning DHV Nederland bv een fotorapportage van de lekkage gemaakt. De foto’s maken zichtbaar dat op diverse punten in de parkeergarage sprake is van lekkage en dat deze veel schade veroorzaakt.

Ook hebben we aangedrongen op spoedige reparatie van het glazen trappenhuis bij het Jeudje ter hoogte van de Turfhavenbrug wat door constructiefouten tijdens de bouw eveneens lek is. Ongeveer 2k jaar geleden is het trappenhuis alsnog met succes hersteld. Ons bereiken nog steeds diverse vragen en opmerkingen van verontruste bewoners boven de parkeergarage. Recent hebben we vernomen dat u al sinds 2 oktober 2018 beschikt over de Oplegnotitie inspectierapport Inprevo. In dit rapport staan een drietal verbeteradviezen:

-herstellen van de doorvoeringen in de plafondconstructie, draaiende constructie­onderdelen aanvullende beveilingen tegen doorlaten van koude rook;

-brandmeld- en rookbeheersingsinstallatie certificeren;

-vervangen van spiegeldraadglas voor brandwerende beglazing.

Daarnaast hebben wij geconstateerd dat de parkeergarage voor diverse andere zaken wordt gebruikt: een sportschool gebruikt de garage incidenteel om met een groep van ongeveer 40 personen sportoefeningen te doen; hangjongeren gebruiken de garage; auto’s w.o. oldtimers staan permanent gestald.

Vanwege bovenstaande stellen wij u volgens art. 36 RvO de volgende vragen:

Wanneer gaat het college de drie adviezen uit het inspectierapport van 2 oktober 2018 eindelijk uitvoeren ?

Wanneer wordt de aanhoudende lekkage verholpen en hoe groot is de verdere schade aan de parkeergarage ?

Wilt u alsnog optreden tegen onrechtmatig gebruik van de parkeergarage door sportschool, hanggroepen en permanente parkeerders ?

Onno Egtberts,

Gemeenteraadslid namens Fractie Tonnaer

Parkeergarage 't Jeudje Hoorn - Foto Google Parkeergarage 't Jeudje Hoorn - Foto Google
Fractie Tonnaer Fractie Tonnaer