Vereniging Bewoners Havenkwartier

Enquête: draagvlak voor ondergrondse vuilcontainers

In januari heeft het bestuur bij het verspreiden van het jaarlijkse verenigingsblaadje CIAO een enquête ingesloten om een inventarisatie te maken onder 1200 bewoners over diverse onderwerpen. Het aantal van 95 mensen die reageerden, verrastte het bestuur. Ze zijn verheugd over de betrokkenheid van de bewoners bij het Havenkwartier en hebben mede hierdoor 4 nieuwe aspirant-bestuursleden kunnen verwelkomen.

 

Met deze resultaten heeft het bestuur voldoende informatie van leden en bewoners ontvangen om nieuwe speerpunten voor de vereniging te formuleren. Opvallend enquêteresultaat is de wens van bewoners om gescheiden afval aan te bieden in ondergrondse vuilcontainers in het Havenkwartier. Op diverse locaties in de binnenstad is dit al mogelijk. De respondenten van de enquête staan positief tegenover deze vorm van afval aanbieden op meerdere locaties in het Havenkwartier/binnenstad. Ze gaven 7,4 punten, waarbij 10 punten “zeer wenselijk” is. Uiteraard is er verder onderzoek nodig om te bepalen of deze wens gerealiseerd kan worden.

 

De overige resultaten van de enquête zijn:

* Bewoners zijn zeer goed te spreken over de ophaalfrequentie van het huisvuil door HVC.

* Bewoners zijn zeer goed te spreken over de ophaaldag van het huisvuil door HVC.

* Bewoners zijn matig te spreken over de ophaalfrequentie van het plastic huisvuil (PMD) door HVC. Regelmatig gaven bewoners de suggestie om de frequentie te verhogen naar een keer in de twee weken in plaats van de huidige een keer in de vier weken.

* Bewoners zijn goed te spreken over de ophaaldag van het huisvuil door HVC.

* Bewoners zijn matig te spreken over de hoeveelheid restvuil afkomstig van open of kapotte vuilniszakken, dat achterblijft nadat het huisvuil is opgehaald.

* De bewoners geven aan huisvuil graag lopend of fietsend naar een ondergrondse container te brengen op 100 meter (28% respons), 250 meter (42% respons) of 500 meter (17% respons) van hun huis.

* Bewoners zijn matig te spreken over de hoeveelheid zwerfvuil rondom hun huis, waarbij ook regelmatig hondenpoep wordt genoemd.

* Bewoners geven een voldoende voor het aantal afvalbakken / Big Belly’s langs de looproutes in het Havenkwartier

* Bewoners ervaren sluipverkeer in hun straat/aangrenzende straten. De score was 5,5 waarbij score 10 zeer veel is

* Als de gemeente zou overwegen om camera’s te plaatsen om sluipverkeer tegen te gaan, dan is hiervoor matig tot voldoende draagvlak onder de bewoners. Er worden ook andere suggesties gedaan, zoals pasjessysteem met paal in wegdek, drempels in wegdek, slagbomen, verkeersborden alleen voor bestemmingsverkeer, eenrichtingsverkeer anders indelen (red. de knip), kentekenregistratie, centrum afsluiten voor auto’s zoals in Alkmaar en automobilisten na de afslag van de A7 door digitale weginformatie beter informeren over snellere reistijd als ze doorrijden op de provinciale weg.

 

Wilt u meer lezen over zaken die bewoners van het Havenkwartier aan gaan? Kijk dan eens op https://www.facebook.com/groups/verenigingbewonershavenkwartierhoorn (https://www.facebook.com/groups/verenigingbewonershavenkwartierhoorn) en word vrijblijvend lid.

Appelhaven-Hoorn Appelhaven-Hoorn