Kleding van toen met oplossingen voor nu

24-05-2019

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. En dus is het ook niet meer vanzelfsprekend om een shirt met een gat weg te gooien of een gescheurde rok tot poetslap te degraderen. 

 

In de tentoonstelling Kleren maken de vrouw toont het Zuiderzeemuseum dat deze trend niet nieuw is: in een tijd dat de meeste kleding nog zelf met de hand werd gemaakt, was het volkomen vanzelfsprekend dat kapotte kleren werden hersteld. De nadruk van deze nieuwe tentoonstelling ligt niet alleen op de oude handwerktechnieken, maar ook op de schoonheid die dat oplevert. Ontdek vanaf 6 juli 2019 wat er allemaal kwam kijken bij het maken en onderhouden van kleding. En bewonder het prachtige en soms ontroerende eindresultaat van dit handwerk.

 

De tentoonstelling
Kleren maken de vrouw toont niet alleen verschillende soorten kledingstukken uit de Zuiderzeeregio, maar ook stukken van hedendaagse modeontwerpers, zoals Jan Taminiau, op de catwalk. Mis daarnaast de handwerkgereedschappen van onze voormoeders niet! De technieken van vroeger zijn overigens nog springlevend. In filmpjes demonstreert Thijs Adriaans, mode-icoon, deze oude technieken en maakt hij nieuwe kledingstukken gebaseerd op oude uit de tentoonstelling. Neem de handleiding hierbij mee naar huis, dan kun je zelf aan de slag!

Tot slot wordt ook aandacht besteed aan duurzaamheid: wat kunnen wij leren van de hardwerkende vrouw van 1900, zodat wij ook langer met onze kleding doen? Aan de hand van voorbeelden van honderd jaar geleden, zie je hoe je op een eigentijdse manier kleding kunt repareren of juist versieren. Want ook met creatieve aanpassingen kun je een kledingstuk een tweede leven geven.

 

Kleren maken de vrouw sluit nauw aan bij het thema Leven van de wind, waarmee het buitenmuseum aandacht besteedt aan het harde leven van vrouwen rond 1900 en hun vele verantwoordelijkheden.

De tentoonstelling loopt tot en met 5 april 2020. 

Kleren maken de vrouw_Foto ZZM Kleren maken de vrouw_Foto ZZM