Hoorn gaat samen met inwoners groen verbinden en beheren

Inwoners en gemeente schrijven samen visie over openbaar groen in 2030

Meer groene verbindingen door de stad, een beter gebruik van groen en grotere biodiversiteit. Dat zijn de speerpunten van de Groenvisie die inwoners samen met de gemeente Hoorn hebben opgesteld. Onder de titel ‘Verbindend groen’ is een visie voor het Hoornse groen in 2030 gemaakt. Inwoners zijn van harte welkom op de Groenmiddag op zaterdag 22 juni bij het Clusius College voor een toelichting en om een reactie te geven. Dit kan ook digitaal viawww.hoorn.nl/groenvisie . 

 

Verbinding

Verbinding staat in de nieuwe visie centraal. Inwoners zijn samen met raadsleden, groenorganisaties, medewerkers van de gemeente en het college van B en W aan de slag gegaan met een Groenvisie.  Duizenden inwoners dachten op straat en online mee over de Groenvisie. Ook bij de uitvoering van de visie zal samenwerking van groot belang zijn.

 

Groenvisie

In de Groenvisie maakt de stad voor de komende tien jaar keuzes voor het beheer, inrichting en gebruik van het groen. Groen kleedt de openbare ruimte in Hoorn aan. Parken, plantsoenen en bermen zorgen voor sfeer en beleving. Ook dragen de groene gebieden bij aan klimaatbestendigheid en een gezonde leefomgeving. Daarnaast brengt groen inwoners bij elkaar.  De gemeenteraad van Hoorn had in 2017 om een Groenvisie gevraagd en stelt de visie in het najaar vast.

 

De visie steunt op vijf pijlers:

 

Samen met de stad

Het groen in Hoorn is van ons allemaal. De gemeente wil de samenwerking met de stad versterken door communicatie, educatie en participatie. Voor inwoners moet duidelijk zijn waar en waarom grote werkzaamheden plaatsvinden.

 

Biodiversiteit

Dankzij de verschillende soorten leven blijft de natuur in evenwicht. We gaan het beheer en onderhoud waar mogelijk natuurlijk uitvoeren, zodat dieren en planten de ruimte krijgen. Biodiversiteit bevorderen we door meer gevarieerde planten in de groene verbindingen, bermen, oevers en bosplantsoenen. Bomen die in de toekomst waardevol kunnen zijn, beschermen we.

 

Gebruik van groen

Groen is van groot belang voor recreatie. Je kunt er spelen, sporten, wandelen, de hond uitlaten of luieren. We gaan functies toekennen aan de grote groengebieden om daarmee de kwaliteit te vergroten en het gebruik te spreiden. Ook geven we aan waar plek is voor eetbaar groen en stimuleren we stadslandbouw. Er komen (natuurlijke) verbindingen tussen groengebieden, zodat er een groen netwerk ontstaat door de gemeente.

 

Identiteit en beleving

Groen geeft identiteit aan plekken en gebieden. De gemeente Hoorn wil de beleving en identiteit van de openbare ruimte vergroten. Het groen wordt diverser: we voegen kleur en fleur toe aan de stad. Per wijk dragen planten en hun kleuren bij aan een positieve uitstraling. Planten als heesters en bomen krijgen de kans zich te ontwikkelen doordat ze op de juiste plek staan. 

 

Klimaatbestendig en duurzaam

Hoorn wil binnen tien jaar een duurzamere gemeente zijn die beter bestand is tegen klimaatverandering. We gebruiken duurzame materialen en brandstoffen in het groen. In aansluiting op het groene netwerk komen in plantsoenen, parken en pleinen plekken waar mensen prettig kunnen verblijven als het warm is. De gemeente Hoorn zet zich in voor minder verstening in de openbare ruimte en tuinen.

 

Bomen worden gekoesterd op de plaatsen waar ze tot hun recht komen en een optimale bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen. Dit betekent ook dat bomen in de openbare ruimte in principe niet weggehaald worden voor zonnepanelen. Als een grote meerderheid van de direct omwonenden overlast van bomen ervaart, wordt gezocht naar maatwerkoplossingen. Ook kan het college ervoor kiezen om de mening van de gemeenteraad te vragen. 

 

Groenmiddag zaterdag 22 juni

Op zaterdag 22 juni (13.00 – 17.00 uur) licht de gemeente tijdens een tweede Groenmiddag bij het Clusius College op de Blauwe Berg de Groenvisie toe. Inwoners kunnen hier informatie krijgen over de pijlers van de Groenvisie en een reactie geven. Zo is het mogelijk om in gesprek te gaan over het bomenbeleid. Daarnaast presenteren groene organisaties zich op een Groenmarkt.

 

Digitaal reageren

De Groenvisie is te lezen op www.hoorn.nl/groenvisie (http://www.hoorn.nl/groenvisie). Het is ook mogelijk om tot en met 24 juni via groenvisie@hoorn.nl (mailto:groenvisie@hoorn.nl)  te reageren op de visie.

Openbaar groen Openbaar groen