Woonwagens en standplaatsen

Commissievergadering 20 juni

In juli 2018 gaf de gemeenteraad van Hoorn het college de opdracht met een nieuw beleidsvoorstel voor woonwagens te komen. In het plan moet duidelijk worden hoe men gevolg geeft aan het rapport ‘Woonwagenbewoner zoekt standplaats’ van de Nationale Ombudsman, de uitspraken van het Europese Hof en het college voor de Rechten van de Mens met betrekking tot de culturele identiteit van woonwagenbewoners.

Als inspreker maakte de heer A. Blouw duidelijk dat er nog steeds zaken die tot nu toe te weinig aandacht hebben gekregen. De wachtlijst zijn nog te lang. Er zijn fouten gemaakt. Op een standplaats op zich kun je niet wonen. Er is behoefte aan huurwoonwagens, maar die worden niet meer verstrekt. Een nieuwe woonwagen aanschaffen is voor starters te duur. Het is nog helemaal de vraag in hoeverre de standpunten ten aanzien van de rechten van de woonwagenbewoners voldoen aan de gestelde eisen.

Een aantal fracties vindt het moeilijk om nu te kunnen bepalen of het voorstel van het college voldoet aan de eisen. Men ziet wel dat er behoefte is aan woonplekken voor woonwagenbewoners. Er wordt gesproken over een wachtlijst die volgens de een afgewerkt is en volgens andere berichten nog ergens aanwezig. Een meerderheid ziet wel graag dat op redelijke termijn oplossingen worden gevonden voor de gegroeide woonbehoefte.

Wethouder Marion van der Ven legt uit dat het college concrete stappen wil ondernemen om aan de vraag voor woonbehoefte te voldoen. Het aantal standplaatsen zou kunnen worden uitgebreid. Ze wil nadenken over de mogelijkheid om een starterslening, die elders niet mogelijk te regelen is, mogelijk te maken. Ook zal de visie over de cultuur worden opgenomen in de beleidsnotitie. Ze neemt knelpunten over nieuwbouw op met Intermaris. Ze neemt ook mee dat er meer behoefte is aan huurstandplaatsen.

De woningen die nu worden gebouwd op de plek waar een uitbreiding van het kamp had kunnen plaatsvinden, zullen worden afgebouwd. Op dit moment is het nog niet mogelijk om uit te breiden. Met het veranderen van het bestemmingsplan zou er wel plek kunnen worden gecreëerd.   

Commissievergadering 20 juni 2019 Commissievergadering 20 juni 2019