Zorgen bij PvdA over wegpoets-begroting van college

25-06-2019

Het gaat goed met Nederland, maar het gaat slecht met Hoorn. Het begrotingstekort loopt de komende jaren op tot bijna 10 miljoen per jaar. PvdA-Hoorn heeft het afgelopen anderhalf jaar gehamerd op een financieel gezond beleid.

 

Fractievoorzitter Arnica Gortzak: ”Ik ben niet alleen bevangen door de hitte vandaag, maar ook door deze wegpoest-begroting van het college. Tijdens de bespreking van de kadernota vandaag zal ik het college dan ook oproepen actie te ondernemen.”

 

De grootste kostenpost is het Sociaal Domein, waarbij de kosten uiteindelijk zullen oplopen tot een tekort van 5.5 miljoen. Het college zegt (en hoopt) dat Den Haag over de brug zal komen met een zak geld en heeft op grond van deze verwachting dit tekort niet opgenomen in de kadernota van 2019. Hiermee schetst het college een vertekend beeld. Het uitgangspunt van het college dat dit tekort op te vangen is door geld uit het Rijk of door bezuinigingen binnen het Sociaal Domein is onrealistisch en onacceptabel.

 

Het college zelf heeft aangegeven de ambities bij te stellen en de lijst met ruimtevragers waarvoor nog geen dekking was gevonden ‘on hold’ te zetten. PvdA Hoorn omarmt dit en betreurt het dat het college nu pas komt met dergelijke maatregelen. We komen dan ook met een amendement om de lijst ruimtevragers uit de kader nota te schrappen.

PvdA hoorn.1 PvdA hoorn.1