Bijdrage Fractie Tonnaer kadernota raadsvergadering 25 juni 2019

25-06-2019

Fractie Tonnaer heeft als enige Hoornse raadsfractie de uitgesproken tekst gepubliceerd. Hieronder de bijdrage van Fractie Tonnaer tijdens de raadsvergadering 25 juni 2019:

Voorzitter, leden van gemeenteraad en college,

Het Provinciaal coalitieakkoord  “Duurzaam doorpakken” is gepresenteerd. Een akkoord met, helaas wat ons betreft, te veel aandacht voor de Metropoolregio Amsterdam. De regio West-Friesland/Hoorn komt er in het akkoord bekaaid af.

Het doortrekken van de Noord-Zuidlijn gaat slechts tot Purmerend, terwijl dat tot Hoorn zou moeten. De provincie rept met geen woord over de noodzakelijke verdubbeling van het spoor tussen Hoorn en Enkhuizen. De provincie zet zich wel in voor een tunnel in Broek in Waterland maar niet voor een tunnel in Hoorn. Er komt een financiële bijdrage voor de bereikbaarheid en vitaliteit van de Gooi- en Vechtstreek, maar geen soortgelijke bijdrage voor West-Friesland.

De provincie investeert niet in een nieuwe snelfietsroute naar Hoorn en ook niet in de aanleg van een geluidsscherm bij de Grote Waal.  Na het lezen van dit coalitieakkoord trekken wij de conclusie dat West-Friesland en Hoorn weinig van de provincie hebben te verwachten. Dat heeft negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van de Poort van Hoorn.

In onze stad zijn nog veel nieuwe woningen nodig. Volgens ons kan woningbouw op het  Pelmolenpad-Prismalocatie sneller dan in het gebied Station-Noord. Wij geven u daarom het advies alle bestuurlijke energie te steken in een snelle ontwikkeling van Pelmolenpad en Prismalocatie. Het is althans onze wens dat er nog in deze bestuursperiode een eerste paal voor woningbouw bij het Pelmolenpad de grond in gaat. Onze fractie wil van het college weten of dit haalbaar is.

Er zullen veel woningen binnenstedelijk en rond het OV-knooppunt komen. Qua ruimte lijkt het ons een onmogelijke opgaaf en zelfs onwenselijk dat alle geplande woningen binnenstedelijk worden gerealiseerd. Open ruimte met wijk- en buurtparken zijn noodzakelijk voor een leefbare buurt en voor het welzijn van de bewoners. Om voldoende woningen te bouwen is  het transformeren van bedrijventerreinen naar woonwijken hard nodig.

Uitbreidingslocaties buiten Hoorn zijn eveneens op termijn nodig. Daarover moeten we nu al nadenken en gesprekken starten met de provincie. Oude discussies, hoe pijnlijk ook, over uitbreiding van woningbouw in de richting van Berkhout, Zeevang of Westwoud komen ongetwijfeld terug.

Woningbouw voor jongeren in het stationsgebied juichen wij toe. Daarnaast blijven wij pleiten voor meer woningbouw voor ouderen in heel Hoorn. Door de trek van ouderen vanuit de regio verdubbelt zelfs de vergrijzing in Hoorn. Dat is op zich geen enkel probleem, als er maar voldoende rekening mee wordt gehouden. Ouderen zijn economisch belangrijk omdat deze groep betrekkelijk veel geld te besteden heeft en meer dan gemiddeld gebruik maakt van voorzieningen en diensten, van schouwburg, musea, tot en met ziekenhuis.  

Nog maar kort geleden heeft de gemeenteraad besloten toeristenbelasting in te voeren. De wijze waarop de toeristenbelasting wordt ingevoerd en hierover wordt gecommuniceerd vinden wij chaotisch. Slechts de besteding van de opbrengst van de toeristenbelasting weerhoudt ons ervan voor te stellen om met de invoering maar te stoppen. Wij willen dat de opbrengt uitsluitend wordt benut voor het aantrekken en verblijf van toeristen.

Fractie Tonnaer wil daarom investeren in het aanlichten van monumenten, schoonhouden van binnenstad en haven, maaien van fonteinkruid, goede bereikbaarheid en parkeren, meer bloemenmanden, mooi straatmeubilair, een nieuw VVV-loket en reclamespots op radio en tv. Wij willen weten of het college al ideeën heeft over de besteding van de opbrengst van de toeristenbelasting en welke maatregelen ze denkt te nemen om ordentelijk de toeristenbelasting in te voeren en op tijd met belangenorganisaties daarover in gesprek te gaan.

Volgens de Corridorstudie komen er tussen Hoorn-Noord (N23) en de afslag Avenhorn in beide richtingen extra spitsstroken. Komen er spitsstroken, dan betekent dit dat er bij de Grote Waal en Risdam-Noord geluidsschermen komen en alsnog aan de wens van de bewoners wordt voldaan. Vooral de bewoners van Grote Waal strijden al jaren voor een geluidsscherm. Bewoners aan het Keern ervaren ook geluidsoverlast en het is op termijn noodzakelijk dat ook ter hoogte van het Keern geluidsschermen aan de A7 geplaatst moeten worden.

Na zestien jaar is er weer een Kunst- en Cultuurprijs. Allereerst willen wij Theo Viset feliciteren met het verkrijgen van de vernieuwde Kunst- en Cultuurprijs. Hij heeft hem dik verdiend. Wij willen ook de wethouder van cultuur complimenteren met het uitvoeren van ons verkiezingsprogramma.  

Het is wel jammer dat de invoering en uitreiking onverwacht  en rommelig is gegaan. Er zijn geen persberichten gemaakt, er is alleen een geldbedrag beschikbaar gesteld en in de  jury hoort naar ons idee geen ambtenaar, wethouder of persoon te zitten die zelf nog actief is in de Hoornse kunst- en cultuursector. Personen die door hun activiteiten voor deze prijs in aanmerking zouden kunnen komen, kunnen beter niet in de jury plaatsnemen.

Wij vinden dat de Hoornse kunst- en cultuur-prijs uitsluitend door het gemeentebestuur mag worden uitgereikt en dat van de uitreiking iets speciaals wordt gemaakt.  Een geldbedrag alleen vinden wij wat karig. Omdat het een kunst- en cultuurprijs betreft, zou je het kunnen combineren met het schenken van een beeldje of een ander kunstwerk om zo de herinnering aan de prijs thuis of op het werk te bewaren. Wij adviseren het college vooral door te gaan met het overnemen van onze ideeën, maar wel de jury aan te passen en de uitreiking te verbeteren zodat de gemeentelijke Hoornse Kunst- en Cultuurprijs meer aanzien krijgt. Dat verdienen de ontvanger en de prijs ruimschoots.

Ongeveer twee jaar geleden heeft de Vereniging Oud Hoorn voorgesteld om het stadhuis op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. De monumentale waarde ervan is intussen beschreven en de monumenten- en welstandscommissie heeft voor plaatsing positief geadviseerd. Wij begrijpen niet waarom het college met plaatsing aarzelt en vragen dringend om nog vóór de besluitvorming over renovatie of nieuwbouw, het stadhuis alsnog op de gemeentelijke monumentenlijst te zetten. Graag horen wij of u deze toezegging kunt doen.

Op 1 november 2016 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen over het vernoemen van straten en pleinen. In de motie worden als voorbeeld 21 namen van personen genoemd. Van de uitvoering van de motie is tot nu toe niets terechtgekomen. Onze fractie gunt het college nog een keer de mogelijkheid om de motie naar de letter en de geest uit te voeren. Mocht de Adviescommissie Naamgeving Openbare Ruimte niet willen meewerken aan de uitvoering van de motie, dan raden wij het college aan om de Adviescommissie volledig te vervangen.

Ondanks onze scepsis zijn wij een van de indieners van de motie voor het vernoemen van het nu nog naamloze plantsoen tussen Dal en Turfhaven. Volgens de heer Regter, voorzitter van het college van Regenten, kan het plantsoen het best worden vernoemd naar jhr. mr. Pieter van Akerlaken. Van  Akerlaken was regent van Pietershof en burgemeester van Hoorn. Voor de verdere inhoud van de motie verwijs ik naar de eerste indiener.

De collegebrief over de meicirculaire en de negatieve financiële resultaten geven geen aanleiding tot paniek. De gemeentelijke financiële beleidsadviseurs geven het college al jarenlang degelijke adviezen en de wethouder van financiën is voldoende solide om geen onverstandige uitgaven te doen. Hoorn heeft overigens de traditie dat alleen geld wordt uitgegeven voor nuttige en noodzakelijke zaken. Wij vertrouwen erop dat de medewerkers en wethouder alert blijven en de vinger aan de pols houden.

De genoemde negatieve financiële ontwikkeling is voor ons wel een extra argument om te kiezen voor duurzame renovatie van het stadhuis. Renovatiekosten zijn beter beheersbaar dan bouwkosten van een nieuw stadhuis.

Eind vorig jaar heeft onze fractie schriftelijke vragen gesteld over de aanbestedingsprocedure gesloten jeugdzorg. Deze aanbestedingsprocedure heeft een kortgeding, veel spanningen en discussie veroorzaakt. Wij willen een dergelijke aanbesteding niet nog een keer zo meemaken. Ondanks de extra financiële bijdrage van minister Hugo de Jonge van VWS blijven wij zorgen houden over de beheersbaarheid van de financiële bijdrage voor de jeugdzorg. Van het college willen wij weten welke financiële verrassingen er nog zijn te verwachten voor de jeugdzorg.

Fractie Tonnaer Fractie Tonnaer