Discussie over Hoornse kadernota

Raadsvergadering kadernota 25 juni 2019

De raadsvergadering in Hoorn waarin de kadernota wordt vastgesteld  begint ’s middags om 14.00 uur en staat gepland tot 23.00 uur. De tropische temperatuur buiten verhinderde niet dat er toch redelijk verhitte discussies oplaaiden. De fractievoorzitters hielden in betogen die acht minuten mochten duren de collega-raadsleden voorstellen voor over hoe in het komende jaar het gemeentegeld dient te worden besteed.

Wethouder van financiën, Marjon van der Ven, hield de vergadering voor dat er de komende jaren te weinig geld in kas is om alle wensen te kunnen realiseren. Voor een flink deel komt dat doordat het Rijk de gemeenten minder geld geeft voor alle taken.

In een viertal amendementen worden voorstellen gedaan de kadernota bij te stellen. Zo wil een aantal partijen dat niet het college, maar de raad beslist waar het geld aan besteed gaat worden, het toepassen van het budgetrecht dus.

Een andere combinatie van partijen wil het voorstel om € 50.000,- te korten op leerlingenvervoer ongedaan maken. Daarnaast een amendement over bij het onderhouden van openbaar groen  inwoners te betrekken en de subsidie voor ondernemers die wonen boven winkels willen realiseren te schrappen.

Naast de amendementen stonden elf moties te wachten op een meerderheid aan stemmen.

Raadsvergadering kadernota 25 juni 2019 Raadsvergadering kadernota 25 juni 2019