Nieuwe wijzigingen KPN digitale ethertelevisie

Geen beeld? Handmatig naar de nieuwe plek van de zenders laten zoeken

In heel Nederland kan alleen nog in ’DVB-T2/HEVC’ digitaal in de ether naar tv gekeken worden. KPN rondde de omzetting naar deze nieuwe uitzendnorm op 9 juli af.

Dit betekent echter niet dat de werkzaamheden bij Digitenne ten einde zijn gekomen. In de komende maanden moet KPN een deel van de gebruikte frequenties leegruimen. Hierdoor worden tv- en radiozenders naar een nieuwe frequentie verhuisd. Voor het eind van dit jaar mag KPN geen Digitenne meer uitzenden in de zogenaamde 700MHz-frequentieband. Deze frequenties worden vanaf volgend jaar ingezet voor mobiele data-diensten waaronder 5G.

Noord-Holland

KPN voert op dinsdag 16 juli in Noord-Holland meerdere frequentiewijzigingen door. Dit geldt niet alleen voor het gecodeerde zenderaanbod van Digitenne. Ook de ongecodeerd uitgezonden landelijke en regionale publieke zenders gaan in enkele gevallen op een nieuwe frequentie uitzenden. KPN wijzigt de frequenties op 16 juli van zenders die bij zendmasten in Alkmaar, Almere, Den Burg, Enkhuizen en Hoorn staan opgesteld.  Nederlanders die digitale ethertelevisie via deze zendmasten kijken, kunnen te maken krijgen met zwart beeld bij meerdere tv- en radiozenders. In dit geval dient men de gebruikte televisie of tv-ontvanger handmatig via het menu opnieuw naar zenders te laten zoeken.

Bron: TotaalTV

KPN KPN