Zilveren Camera in stad van de Gouden Eeuw

18-07-2019

De Zilveren Camera is de meest prestigieuze prijs voor fotojournalistiek en documentaire-fotografie in Nederland en wordt sinds 1949 uitgereikt. In Expoost, het pop-up museum aan de Roode Steen, worden de prijswinnende foto’s en reportages getoond. 

Op vrijdag 26 juli om 16.00 uur wordt de expositie feestelijk geopend door fotograaf Duco de Vries.
Duco de Vries studeerde aan de Amsterdamse Hogeschool voor Kunsten en de Fotoacademie en is sinds 1997 docent aan de Filmacademie. Hij won enkele jaren geleden de 2e prijs in de Zilveren Camera met een foto van Eric Corton.

Zilveren Camera
Deze 70ste editie van de Zilveren Camera laat meer dan 200 indrukwekkende nieuwsfoto’s zien van in totaal 55 fotografen. 
Cynthia Boll heeft de Zilveren Camera 2018 gewonnen met haar fotoproject Sinking Cities. Jakarta zinkt in rap tempo tussen de 10-25 centimeter per jaar. Dit is de serie die in de ogen van de jury zowel fotografisch als in journalistiek opzicht het afgelopen jaar het best vertegenwoordigt. Het toeval wil dat naast Expoost, in het Westfries Museum, het oude Jakarta - Batavia - in vroeger tijden is te beleven. 
Daarnaast is de Prijs voor Storytelling uitgereikt. Multimediale projecten die buiten de categorieën van de Zilveren Camera vallen, kunnen ingestuurd worden voor deze prijs en is gewonnen door Anaïs Lopez met het project De Migrant. De Paul Peters Fotoprijs is uitgereikt aan Ernst Coppejans met zijn project Sold. De NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar gaat naar Vincent Riemersma met zijn foto Schaduwen. Nieuw is de Zilveren Camera Publieksprijs. Neem de tijd om te dwalen langs grote en kleine verhalen van het afgelopen jaar.

Beeldentuin
Vanaf 26 juli zal er ook in de beeldentuin een nieuwe expositie te bewonderen zijn van twee staalkunstenaars. 
Arild Veld kan al worden beschouwd als een van de grote staalkunstenaars van deze eeuw. Na exposities o.a. in het Stedelijk Arnhems Museum en Museum Sonsbeek en diverse tentoonstellingen in o.a. Belgie, Duitsland, Frankrijk en Italie is zijn werk inmiddels alom bekend. Hij maakt vooral groot werk met als thema’s erotiek, dier en natuur. 
Cobi Dierikx geeft met staal een andere blik op de natuur. Haar abstracte vormgeving contrasteert prachtig in een natuurlijke omgeving. De beelden hebben vaak een open structuur, zodat het kunstobject een eenheid met de omgeving vormt. Licht en schaduw spelen hierbij een belangrijke rol. 

De expositie is van vrijdag 26 juli t/m zondag 1 september
EXPOOST, Roode Steen 15, Hoorn
Openingstijden: woensdag t/m zondag van 13.00 -17.00 uur.
Toegang: gratis 
www.expoost.nl (http://www.expoost.nl)

©zilveren camera: Cynthia Boll | Sinking Cities – Jakarta
©zilveren camera/Paul Peters Fotoprijs: Ernst Coppejans | Sold

©zilveren camera Cynthia Boll  Sinking Cities – Jakarta ©zilveren camera Cynthia Boll Sinking Cities – Jakarta
©zilveren camera Paul Peters Fotoprijs Ernst Coppejans Sold ©zilveren camera Paul Peters Fotoprijs Ernst Coppejans Sold
Expoost Expoost