Belangengroep Stop Geluidsoverlast A7 laakt zorgvuldigheid structuurvisie

Zienswijze is naar Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verzonden

De ‘Belangengroep Stop geluidsoverlast A7 Grote Waal’ heeft de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, middels een zienswijze laten weten het op belangrijke punten niet eens te zijn met de huidige plannen tot reconstructie van de A7. De conclusie van de belangengroep is dat de ontwerpstructuurvisie onzorgvuldig is voorbereid en van onvoldoende motivering is voorzien.

In een document van 6 A4 pagina’s wordt in 36 punten gemotiveerd welke bezwaren de belangengroep heeft. Er wordt een alternatief voorgesteld waarbij de Venneweg is betrokken. De rode draad in de zienswijze van de belangengroep is dat bij ongewijzigde uitvoering van de plannen, de geluidshinder in de Grote Waal onaanvaardbaar zal toenemen. Dit bovenop de geluidshinder die nu al wordt ervaren.
 

Aantrekkelijke leefomgeving

De projectdoelstelling is “Het verbeteren van de bereikbaarheid in de corridor Amsterdam – Hoorn om daarmee een bijdrage te leveren aan de ambities van rijk en regio, zoals het versterken van de economische concurrentiepositie en het zorgen voor een aantrekkelijke leefomgeving.” De belangengroep ’Stop geluidsoverlast A7 Grote Waal’ wijst de minister erop dat er nu al vanwege geluidsoverlast door de A7 geen sprake is van een aantrekkelijke leefomgeving en dat bij realisatie van de plannen het tegendeel het geval is. Dat projectdoel zal dus niet gehaald worden, aldus de belangengroep.
 

Onafhankelijk geluidsonderzoek

Op verzoek van de belangengroep heeft de gemeente Hoorn een onafhankelijk geluidsonderzoek laten uitvoeren op strategisch gekozen plekken in de Grote Waal. Dit onderzoek is nog niet afgerond. Aan de hand van deeluitkomsten is al duidelijk dat de mate van geluidsbelasting bij dit onderzoek hoger uitkomt dan de gegevens die het ministerie hanteert. Er wordt hierbij door de belangengroep aan toegevoegd dat de gegevens van de minister te rooskleurig zijn. De belangengroep vraagt de minister om ten aanzien van de uitvoering nu geen beslissingen te nemen zolang onduidelijk is waardoor de meetgegevens verschillen. Als blijkt dat de geluidsbelasting in de Grote Waal hoger is dan tot nu toe wordt aangenomen, verzoekt de belangengroep om aanvullende geluidwerende maatregelen op te nemen en deze maatregelen te betrekken in de ontwerpstructuurvisie en verdere besluitvorming.

Adequate maatregelen tegen geluidsoverlast
Verder wordt gepleit voor een maximale afscherming van de A7 bij Hoorn door adequate hoge geluidsschermen. Momenteel ligt er een aarden wal. ”Achter de aarden wal ervaren duizenden bewoners iedere dag geluidsoverlast van de A7.” De belangengroep geeft aan dat sinds de maximumsnelheid verhoogd is naar 130 km/u de geluidsoverlast is toegenomen. In de voorkeursplannen van de minister zijn spitsstroken opgenomen. De snelheid wordt tijdens de openstelling van die stroken verlaagd naar 100 km/h. De belangengroep pleit voor een permanente verlaging van de snelheid op de A7 bij Hoorn naar 100 km/h. ”Een verlaging van de snelheid op de A7 bij Hoorn van 130 km/h naar 100 km/h, zal een gunstige invloed hebben op de geluidsoverlast die bewoners van de Grote Waal ervaren”. Het aanbrengen van spitsstroken vindt de belangengroep een goede zaak. Maar onbegrijpelijk is dat dit volgens de visie van het ministerie tot verminderde geluidsbelasting zou leiden.  De belangengroep geeft aan dat hierdoor niets anders rest dan de gehanteerde gegevens in twijfel te trekken. ”Hier geldt tevens dat de meetresultaten uit het lopende akoestisch onderzoek zouden moeten worden betrokken bij de Corridorstudie Amsterdam-Hoorn”. Ook om deze reden wordt gepleit voor adequate geluidsschermen.

Verlegging Venneweg
De belangengroep wil een aanpassing van het huidige wegprofiel voorstellen waarin een verlegging van de Venneweg onontbeerlijk is. Het toevoegen van een geluidswal als geluidwerende maatregel kan hierin worden toegevoegd. Er zou mogelijk herinrichting van de A7 en de Venneweg plaats kunnen vinden. Er is een tekening  hiervan bij de zienswijze gevoegd. De voorgestelde aanpassing leidt voor de bewoners van de Grote Waal tot een goed woon- en leefklimaat, met minimale geluidshinder. Met het verleggen van de Venneweg parallel aan de A7 kan een reconstructie plaatsvinden van de A7, en kunnen adequate geluidwerende maatregelen worden getroffen, aldus de belangengroep.
 

Conclusie

De conclusie van de belangengroep is dat, gelet op het bovenstaande de ontwerpstructuurvisie onzorgvuldig is voorbereid en van een onvoldoende motivering voorzien. De belangengroep verzoekt de minister dan ook de ontwerpstructuurvisie zoals deze nu voorligt, niet richting een definitieve versie te brengen en niet als basis te laten dienen voor verdere besluitvorming.

Namens de ’Belangengroep Stop Geluidshinder A7 Grote Waal’ is de zienswijze ondertekend door Jan Schrik.

Afgewacht dient te worden wat de minister met de gedegen onderbouwde zienswijze gaat doen. Wordt vervolgd...

Document van naar Ministerie verzonden Zienswijze: Zienswijze A7 (/content/7951/download/clnt/89305_Zienswijze_Ontwerpstructuurvisie_def.pdf)

www.corridorstudieamsterdamhoorn.nl www.corridorstudieamsterdamhoorn.nl