Museum van de 20e Eeuw toont interesse in Veronica schip

Toekomst van de 'Norderney' zeer onzeker

Als reactie op de noodkreet van DJ René van den Abeelen over de mogelijke teloorgang van het Veronicaschip de ’Norderney’, hebben diverse musea interesse getoond. O.a. heeft Hans Stuijfbergen, directeur van het Museum van de 20e Eeuw, op Facebook laten weten het schip best in de collectie te willen opnemen. Hij schrijft: “Wat ons betreft komt het Veronica schip naast ons museum te liggen. Aan het Oostereiland in Hoorn. Met een permanente zeezender expositie”. Ook Jaap Schut, directeur van ’Museum Rockart’ in Hoek van Holland heeft laten weten al langere tijd de wens te hebben om het schip onderdeel van zijn popmuseum te maken.

Vanaf 1960 tot 1974 lag het zendschip van Radio Veronica net buiten de territoriale wateren ter hoogte van Scheveningen. Daardoor was Veronica geen zendpiraat zoals dat vaak ten onrechte wordt aangeduid. Het was een legale onderneming omdat de Nederlandse regering het verdrag van Straatsburg niet had ondertekend. Daarin wordt frequentieverdeling internationaal geregeld. Pas toen Nederland dat verdrag ondertekende in 1974, moest Veronica met uitzenden stoppen. 

Sindsdien wordt geleurd met de ’Norderney’ het Veronicaschip. De roemrijke zeezender van weleer waar vooral de oudere generatie nog warme herinneringen aan heeft. Veronica heeft 14 jaar uitgezonden en was met haar vernieuwende losse stijl van presenteren en vaste programmaschema met elke dag op dezelfde tijd hetzelfde programma, razend populair. 


De ’Norderney’ is diverse keren doorverkocht aan horecaondernemers die daar wel brood in zagen. Toen dat tegenviel is het schip aan gemeenten aangeboden, o.a. ook diverse keren aan de gemeente Hoorn. De laatste keer was in 2009. Het toenmalige college heeft het verzoek voor een vaste ligplaats afgewezen. Mocht het schip opnieuw worden aangeboden, is het niet aannemelijk te verwachten dat het huidige college een ander standpunt zal innemen.

Na het recente faillissement van de nachtclub die in het schip werd geexploiteerd, zijn er grote zorgen voor de toekomst van het nostalgische icoon. Om het ’uitgewoonde’ schip als museum aantrekkelijk te maken zal het in de oorspronkelijke staat moeten worden teruggebracht. Dit zal veel geld kosten. Dit zou weleens een groot struikelblok kunnen zijn. Voorlopig is de toekomst voor het schip uiterst onzeker en dreigt sloop. 

Veronica het station waar muziek in zit Veronica het station waar muziek in zit

Reacties
Reactie: (frits bruin)
4-8-2019, 19:18
Hier is desgewenst een link om het ‘gevoel’ van een Veronica uitzending destijds op te roepen. Meer heb je eigenlijk niet nodig, en maak er geen ‘porno show’ van. https://soundcloud.com/radiowereld-2019/zo-begon-de-eerste-veronica-inside-op-radio-veronica

Reactie: (frits bruin)
4-8-2019, 18:55
Godfried Bomans was ooit op uitnodiging in Disney World. Hem werd daar gevraagd wat hij er van vond: Antwoord ±: Ik denk dat ieder kind - die zich een voorstelling maakte bij het lezen van de stripverhalen - diep teleurgesteld zal zijn bij het zien van de koortsachtige -, bijna spastische ‘Disney figuren’ die hier ‘levend’ rondlopen; Er is nl. geen ruimte meer voor de verbeelding; Het klopt niet met hun fantasiebeeld-herinnering. Zelfde zal met dit foeilelijke schip het geval zijn: mensen die graag naar dat zendertje luisterden, hadden daar een persoonlijk innerlijk gevoel/beeld bij; Bij het zien van dit schip zal er geen link met de persoonlijke herinnering zijn. Alleen de enkele opvarenden zelf destijds zouden er door geraakt kunnen worden denk ik, verder dus een onzinnig plan om de mooie historische haven (verder) te verpesten...

Reactie: (cees van der maat)
2-8-2019, 21:04
De een echte sint kwam met een echte stoomboot niet met een sloopboot wat moeten we ermee ?

Reactie: (Ron van Meijer)
2-8-2019, 19:50
Opgegroeid met dit prachtige fenomeen vanaf de eerste uitzending van het toen nog hetende radiostation VRON op het schip "Borkum Rif" (op 192 meter MW) tot aan de allerlaatste uitzending op 31-08-1974 vanaf de "Nordeney" (op 538 meter MW)...iets wat ik nooit meer zal vergeten. Hoe mooi is het dat ditzelfde schip dan hier in Hoorn zoveel als mogelijk weer in de originele staat teruggebracht wordt en wellicht de "boordstudio" die helemaal gereviseerd is ook weer terug geplaatst....

Reactie: (Gerry Blokdijk)
2-8-2019, 14:58
Cees, jij kwam toch ook altijd eind november met de "Madrid" de haven binnen varen?.

Reactie: (cees van dermaat)
2-8-2019, 14:22
Het ene schip weg en een ander binnen halen?