Fractie Tonnaer wil ook op zondag begraven

15-08-2019

Op de vier Hoornse begraafplaatsen kan op zaterdag slechts tot 14.00 uur begraven worden. Op zondag is geen begrafenis mogelijk. Cremeren kan in Hoorn ook in het weekend. Gemeenteraadslid Nico Oudheusden (Fractie Tonnaer) vindt het verschil tussen begraven en cremeren niet te begrijpen. 


De beperkte tijden voor begraven passen onvoldoende bij de behoefte van nabestaanden. Daarom pleit gemeenteraadslid Nico Oudheusden voor verruiming van de begraafmogelijkheden op de vier Hoornse begraafplaatsen. Hij stelt voor om op zaterdag na 14.00 uur en zondag de hele dag begraven mogelijk te maken. De aannemelijke meerkosten van begraven in het weekend kunnen in de tarieven worden verwerkt.
-----------------------------------------------------------
Brief Fractie Tonnaer:
Aan College van Burgemeester en Wethouders Hoorn Betreft: verruiming mogelijkheid tot begraven Hoorn, 14 augustus 2019

Geacht College,

Op de vier Hoornse begraafplaatsen kan op zaterdag slechts tot 14.00 uur begraven worden. Op zondag is de hele dag geen begrafenis mogelijk. Daarentegen kunnen crematies in Hoorn iedere werkdag en zelfs na 16.30 uur op afspraak gehouden worden. Cremeren is op zaterdag en zondag na afspraak eveneens mogelijk.
Onze fractie vindt de verschillen in mogelijkheid tussen begraven en cremeren niet te begrijpen. De beperkte tijden voor begraven passen onvoldoende bij de behoefte van nabestaanden. Daarom pleiten wij voor verruiming van de begraafmogelijkheden en stellen voor om voortaan op zaterdag na 14.00 uur en zondag de hele dag begraven mogelijk te maken op de vier Hoornse begraafplaatsen. Omdat de kosten van begraven in het weekend hoger zijn dan op werkdagen is het aanvaardbaar de meerkosten in de tarieven voor begraven te verwerken.

Om de verruiming van begraven mogelijk te maken stellen wij voor de ‘Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen Hoorn 2014’ aan te passen door: Artikel 7 lid 2 en artikel 10 lid 1 in de verordening aan te passen en de gemeenteraad deze aanpassingen te laten vaststellen. Het spreekt voor zich dat verruiming om te begraven op zaterdag en zondag leidt tot verhoogde tarieven voor begraven. Ook daarvoor verwachten wij een voorstel.

VRAAG: wilt u de gemeenteraad voorstellen de mogelijkheid voor begraven te verruimen zodat ook op zaterdag (na 14.00 uur) en zondag de hele dag op de vier Hoornse begraafplaatsen kan worden begraven. Gelijktijdig een voorstel tot aanpassing van de tarieven voor begraven stellen wij op prijs.

Vriendelijke groet,
namens Fractie Tonnaer,
Nico Oudheusden, gemeenteraadslid


Foto Algemene Begraafplaats Berkhouterweg - Crematorium en ontvangstgebouw: door Dqfn13 - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=37489047

Crematiorium en ontvangstgebouw Crematiorium en ontvangstgebouw