VOCHoorn vreest chaos op Kerkplein

15-08-2019

Als vervolg op eerder genomen gemeentelijke besluiten over de inrichting van het Kerkplein in Hoorn komt VOCHoorn met een brandbrief om te bezien of het concept ’Shared Space’ mogelijk kan worden teruggedraaid. Daartoe heeft de lokale partij vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. 
----------------------------------------------------------------------

Betreft : vragen ex artikel 36 RvO
Onderwerp:   Shared Space

 

Geacht College,

Vrijdag 9 augustus jl. lazen wij in dagblad De Telegraaf een artikel over de toepassing van ’Shared Space’ bij de nieuwe inrichting van het Domplein in Utrecht, met als kop:
“Nieuw Domplein levensgevaarlijk”.

Het plein zou één grote chaos zijn voor fietsers, wandelaars en andere weggebruikers, zo blijkt uit meldingen van gebruikers van het plein bij  het Slim Melden-punt van de gemeente Utrecht.
“Levensgevaarlijk plein, voetgangers lopen alle kanten op en als fietser moet je alle kanten op kijken en ogen in je rug hebben om niet per ongeluk iemand aan te rijden”.
“Graag weer stoepen en fietspaden voor ieders veiligheid”, zo klagen weggebruikers bij het meldpunt.


Shared Space, ofwel gedeeld ruimtegebruik, kent als uitgangspunt dat indien verkeersruimtes als verblijfsruimte worden ingericht, ze niet in de eerste plaats geïnterpreteerd zullen worden als verkeersruimte. Iedere verkeersdeelnemer wordt ter plekke “aangesproken” op hun eigen verantwoordelijkheidsgevoel en inzicht. Ge- en verboden ontbreken  en het verkeer wordt gereguleerd op basis van eigen verantwoordelijkheid van mensen.

Inmiddels bestaat er een kenniscentrum Shared Space. Op de site van dit kenniscentrum lezen wij dat de kritiek op de inrichting van het Domplein in Utrecht niet op zichzelf staat, maar dat het bij veel weggebruikers voor onzekerheid zorgt en het tot onduidelijkheid leidt bij weinig verkeersbewegingen. En ook dat het voor slechtzienden problemen oplevert.
Verder constateert Veilig Verkeer Noord dat 4 locaties in de top-tien van verkeersonveilige situaties Shared Space-achtig zijn.

Binnenkort wordt aangevangen met de herinrichting van het Kerkplein in Hoorn en ook daar zal het concept  “Shared Space” worden toegepast.


VOCHoorn heeft de volgende vragen:
- Kent u de bezwaren die er leven tegen de inrichting van steden en pleinen volgens het Shared Spaceprincipe?
- Indien deze bekend zijn, in hoeverre hebben deze dan een rol gespeeld bij uw overwegingen om te kiezen voor de Shared Space inrichting van het Kerkplein?
- Indien de bezwaren u niet bekend zijn,  bent u dan bereid om hiernaar onderzoek te doen? 
- Hoe gaat u om met de knelpunten welke in Utrecht naar voren zijn gekomen zodat wij daar straks in Hoorn geen last van hebben?


VOCHoorn ziet uw antwoorden met belangstelling en binnen de daarvoor geldende termijn tegemoet.

Deze vragen zijn mede tot stand gekomen dankzij de inzet en expertise van commissielid Hans Weeda, veiligheidsexpert en verkeersdeskundige van VOCHoorn.


Met vriendelijke groet,

A.S. Ruppert, fractievoorzitter VOCHoorn.

Kerkplein van bovenaf Kerkplein van bovenaf