Omring zoekt vrijwilligers in Hoorn

21-08-2019

Omring komt graag in contact met mensen die als vrijwilliger willen meedraaien. Om die reden staat op maandag 26 augustus van 9.00 uur tot 12.00 uur een fraaie foodtruck voor de deur van Lindendael. U bent er van harte welkom voor een kopje koffie met wat lekkers. Ga langs voor een ongedwongen kennismaking met vrijwilligers, medewerkers en bewoners van Omring. En ga vrijblijvend in gesprek over de mogelijkheden om voor iemand iets te kunnen betekenen. 

Een boodschap meenemen voor de buurvrouw. Een potje klaverjassen of een rondje wandelen met een bewoner van Lindendael. Wil jij van betekenis zijn? Iets nuttigs doen? Niet voor jezelf, maar voor een ander? Dat kan. Naast de waarde voor cliënten en bewoners van Omring, geeft het jezelf ook voldoening en plezier. Je zit nergens aan vast. Het aantal uren en de invulling is altijd bespreekbaar. Er zijn diverse mogelijkheden om iets voor een ander te kunnen betekenen. 


Samen de beste zorg dichtbij
Cliënten en bewoners van Omring hebben zorg en ondersteuning nodig van professionals, maar hebben ook behoefte aan gezelligheid, activiteiten of hulp bij dagelijkse bezigheden. Niet iedereen heeft iemand in de omgeving om op terug te vallen. Voor hen zijn vrijwilligers van enorme toegevoegde waarde. Samen zorgen voor de beste zorg dichtbij. 


”We zamelen nu samen plastic doppen in”
Vrijwilligster Joke Obdam (67) bakt elke dinsdagmorgen eieren voor afdeling Roos bij Omringlocatie Lindendael in Hoorn. En daarna bezoekt ze diverse cliënten. Siem Nooij (95) kijkt altijd naar haar uit. “Ze is zo gezellig, heeft altijd wat te vertellen en zit vol ideeën. We sparen sinds kort samen plastic doppen. De opbrengst gaat naar KNGF Geleidehonden. Zo kan ik toch nog wat nuttigs doen op mijn leeftijd.”
Meneer Nooij schuift een enorme koperen doofpot onder de tafel vandaan. “Vroeger gebruikte je een doofpot om de briketten te laten afkoelen en nu stop ik de blauwe doppen van mijn voedingsflesjes erin. Het is goed dat we de afvalberg kunnen verminderen. Dat is hard nodig. Als er iets is wat ik jongeren zou willen meegeven, is het dat je rekening met de natuur moet houden”, vertelt de voormalig tuinbouwvoorlichter. “In mijn werkzame tijd, de jaren vijftig en zestig, moesten we de productie verhogen. Er werden daarom bestrijdingsmiddelen ingezet, maar nu werken biologische telers zonder pesticiden. Voor zover dat mogelijk is, vind ik dat een goede zaak. Net als het inzamelen van plastic.”  


Voor de hulphonden
De plastic doppen worden verkocht om te recyclen en de opbrengst is bestemd om mensen een hulphond te geven. “Fijn dat ik mijn steentje daaraan kan bijdragen.” 
Inmiddels doet ook de keukenbrigade enthousiast mee aan de inzamelingsactie, omdat Joke een flyer in de keuken had neergelegd. “Ze is een belangrijke gangmaker en krijgt van alles voor elkaar”, prijst meneer Nooij de vrijwilligster.


Anderen helpen
“Ach, ik help gewoon graag mensen”, zegt Joke. Ze is daarom vrijwilligster geworden in Lindendael in Hoorn. Met meneer Nooij praat ze onder andere over zijn vroegere werk, want als tuindersdochter weet ze daar wel wat van. 
“Het bijzondere aan het bezoeken van ouderen is dat je ze met kleine dingen, zoals een praatje, heel blij kan maken. Ik bezocht een tijdlang een mevrouw die bijna niks meer kon. Ze hield erg van klassieke muziek. Beneden in Lindendael is een muziekkamer, maar ze kon op het laatst zelfs daar niet meer heen. Toen heb ik een cd-speler van huis en een paar mooie cd’s meegenomen. Ik hield haar hand vast terwijl we samen luisterden.” Terwijl ze het vertelt, raakt Joke opnieuw geëmotioneerd.
Zorgen zit in haar bloed. Zo werkte Joke in de thuiszorg tot ze een schouderblessure kreeg en jarenlang haar man verzorgde, die aan ALS is overleden. “Ik ben dankbaar dat ik gezond ben en drie kinderen en vijf kleinkinderen heb. Maar ik wil mijn liefde en zorg ook buiten de familie delen en ik hoop dat meer mensen dat voelen. Het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Met een klein gebaar kun je immers al heel veel voor iemand anders betekenen.”


Vrijwilliger worden
Wilt u graag iets voor iemand betekenen? Ga op 26 augustus tussen 09.00 en 12.00 uur langs in de foodtruck bij Lindendael aan de Koepoortsweg in Hoorn voor een ongedwongen kennismaking met vrijwilligers, medewerkers en bewoners van Omring. En ga vrijblijvend in gesprek over de mogelijkheden om voor iemand iets te kunnen betekenen. Meer informatie is te vinden op www.omring.nl/vrijwilligers (http://www.omring.nl/vrijwilligers). 
 
 

Omring vrijwilliger Tom Omring vrijwilliger Tom
Foodtruck bij Lindendael Foodtruck bij Lindendael