Beantwoording vragen over eikenprocessierups

22-08-2019

Het college van B&W heeft de vragen over de informatie en bestrijding van de eikenprocessierups van raadslid Levent Helelespe (Fractie Tonnaer) beantwoord. Door de trage beantwoording heeft deze alleen nog betekenis voor de bestrijding van de eikenprocessierups in 2020. Fractie Tonnaer gaat ervan uit dat het college in 2020 tijdig informatie verstrekt en actief overgaat tot bestrijding van de eikenprocessierups.  

 

Hoorn, 21 augustus 2019

Onderwerp: Beantwoording overige vragen over informatie en bestrijding eikenprocessierups

Geachte heer Helelespe,

In uw brief van 12 juli 2019 stelt u vragen over de bestrijding en informatieverstrekking van de eikenprocessierups door de gemeente Hoorn. In deze brief geven wij antwoord op uw vragen.

1. Heeft u van inwoners meldingen ontvangen en verzoeken gekregen voor de bestrijding van de eikenprocessierups?

Ja, wij hebben een aantal meldingen ontvangen van bewoners die meenden de eikenprocessierups te hebben ontdekt. De meeste keren bleek het niet de eikenprocessierups te zijn maar een andere rupsensoort. Bij een paar meldingen betrof het wel de eikenprocessierups.

2. Beschikt u over voldoende menskracht en materiaal om de eikenprocessierups voldoende te bestrijden?

Nee, wij hebben zelf geen materiaal om de eikenprocessierups te bestrijden. Maar wij regelen de bestrijding van de eikenprocessierups bij een aannemer.

3. Op welke wijze gaat de rups bestreden worden en is het mogelijk bomen te markeren?

De aannemer zuigt de nesten met rupsen uit de bomen en zorgt ervoor dat die worden verbrand bij de HVC.

Als het nodig is markeren wij geïnfecteerde bomen met rood-wit lint met daarop het woord ’processierups’. Dat doen wij wanneer passanten het risico lopen in aanraking te komen met de rupsen. Zodra de rupsen zijn verwijderd, halen wij de markering weer weg.

4. Wilt u een meldpunt starten en informatie geven aan de inwoners over mogelijke gezondheidsklachten, bestrijding en de vindplek van de eikenprocessierups?

Het KCC is ons meldpunt voor meldingen betreffende de openbare ruimte. Dat werkt ook voor het melden van bomen met eikenprocessierups. Voor gezondheidsklachten moeten bewoners naar hun huisarts of de GGD.

Het ministerie van LNV heeft met het Kenniscentrum Eikenprocessierups een website gelanceerd met toegankelijke informatie over de eikenprocessierups. Deze website eikenprocessierups.nu is via een link op onze website te bezoeken. Wij zullen als gemeente voordat het volgende rupsseizoen begint een persbericht maken over de bestrijding van de eikenprocessierups en waar de mensen kunnen melden.

Met vriendelijke groet,

Burgemeester en wethouders van Hoorn

Eikenprosessierups Eikenprosessierups
Fractie Tonnaer Fractie Tonnaer
Gemeente Hoorn logo Gemeente Hoorn logo