Imposante videoshow op monumentale gevel Westfries Museum 

24-08-2019

Enkele honderden mensen, gezeten op de terrassen of staand op het plein, mochten vrijdagavond getuige zijn van de première van de indrukwekkende videoshow op de gevel van het Westfries Museum. Ondersteund door speciaal gecomponeerde muziek en de spatzuivere stem van Frederik de Groot als verteller, vergaapten de aanwezigen zich aan Twee Graden, het verhaal van Hoorn.


De Roode Steen als openluchttheater. Het kan. En je hoeft het alleen maar te ondergaan. Door simpelweg aanwezig te zijn en te kijken en te luisteren. Na een woord vooraf door museumdirecteur Ad Geerdink en wethouder Samir Bashara werd het geduld van de aanwezigen nog even op de proef gesteld, omdat gewacht moest worden op ietsje meer duisternis. De avond kon dit keer niet snel genoeg vallen in Hoorn. 


Monumentale gevel als scherm
Maar zodra de videoshow begon werd aandachtig geluisterd en gekeken naar het op de monumentale gevel vertoonde verhaal, waarin de dynamische periode van de Gouden Eeuw centraal staat en de ondernemingszin in tijden van - zeer actueel - klimaatverandering. Onze voorouders in de Gouden Eeuw leefden net als wij in tijden van klimaatverandering. Destijds werd het niet twee graden warmer, maar kouder. Waarmee de benaming van de imposante show ’Twee Graden’ ook weer verklaard is. 
Er is zowel een Nederlandse als Engelse versie. Voor de vele toeristen die Hoorn in de zomermaanden aandoen is het daardoor mogelijk om niet alleen van de lichtshow te genieten, maar ook de achtergrond te begrijpen. 


Het verhaal van Hoorn
Twee Graden is een initiatief van Stichting Herberg Hoorn, het Westfries Museum en Avontuur Thema Vormgevers. Zij hebben hun krachten gebundeld in de stichting Het Verhaal van Hoorn. De organisatie heeft er de afgelopen maanden veel tijd in gestoken om te zorgen dat de fraaie videoshow een maand lang te zien zal zijn op Hoorns meest centrale plein. Twee Graden is van 23 augustus tot 22 september gratis te zien op de Roode Steen in Hoorn.
 

Videoshow op de gevel van Westfries Museum 2 Videoshow op de gevel van Westfries Museum 2