Hoorn krijgt een zeer duurzaam stationsgebied

24-08-2019

De gemeenteraad van Hoorn heeft definitief besloten volgens welke visie het stationsgebied grondig verduurzaamd zal worden. De gemeente schakelde daartoe adviesbureau Over Morgen in, dat een herontwikkelingsplan afleverde. De komende tijd zal de visie in samenspraak met partners en omgeving concreter worden uitgewerkt.   


Het noordelijke deel van het stationsgebied in Hoorn gaat de komende tijd op de schop, vertelt Adviseur Thijs Aarden van Over Morgen: “De gemeente heeft zichzelf ten doel gesteld om in 2040 klimaatneutraal te zijn en vroeg Over Morgen om deze gemeentelijke ambitie in een tweetal scenario’s te vertalen naar een duurzaamheidsvisie met concrete doelstellingen voor het stationsgebied-Noord. De gemeente gebruikt de concrete doelstellingen richting stakeholders in het gebied en als basis voor verdere uitwerking van de nieuwbouwplannen.” 


Klimaatambities
Aarden licht toe op welke wijze het adviesbureau gehoor heeft gegeven aan de klimaatambities van de gemeente Hoorn: “We hebben binnen de plannen de toekomst verbeeld vanuit de gebruikers: een forens, een bewoner en een centrumbezoeker. En we hebben de klimaatdoelstellingen in een basisscenario en een uitgebreid scenario overzichtelijk weergegeven in een matrix. Tenslotte is ook het proces van de gebiedsontwikkeling gevisualiseerd. Daarin is per stap weergegeven wat moet gebeuren om te komen tot een klimaatneutraal stationsgebied in Hoorn.”


Poort van Hoorn
De vernieuwing van het stationsgebied maakt deel uit van het project ‘De Poort van Hoorn’, een initiatief van de gemeente om de stad beter bereikbaar en aantrekkelijker te maken. Volgens de plannen zal het hoofdbusstation van Hoorn naar de noordkant van het station worden verplaatst. Aan die zijde wordt ook een nieuwe parkeergelegenheid gerealiseerd voor 2.000 fietsen en 1.250 auto’s. In dit garagepand zullen ook een supermarkt en flexwerkplekken te vinden zijn. Verder zal de hoofdweg aan de noordkant van het station – de Van Dedemstraat – worden verbouwd tot een prettigere omgeving waar meer ruimte is voor wonen, werken en kleinschalige horeca. 


Aantrekkelijke traverse
Het is de bedoeling dat men in de toekomst in Hoorn sneller kan overstappen. Bovendien stellen experts dat door de herontwikkeling van het noordelijke stationsgebied reizigers eerder zullen worden verleid het centrum te bezoeken, vooral omdat de binnenstad in de nabije toekomst via een ’aantrekkelijkere traverse’ gemakkelijker te bereiken zal zijn. Verder zorgt de verplaatsing van de parkeerplekken en het busstation naar de noordkant ervoor dat het gebied ten zuiden van het station kan worden herontwikkeld, bijvoorbeeld tot recreatieplek met meer groen, wat de levenskwaliteit van inwoners ten goede komt.   


Parkeergarage 
Met tweeëndertig stemmen voor werden de herontwikkelingsplannen onlangs door de Hoornse gemeenteraad aangenomen – alleen de drie D66-raadsleden stemden tegen. De komende maanden staan in het teken van het concreter uitwerken van de plannen. Hierbij staat nauw overleg met betrokken partijen – zoals partners en inwoners – centraal. Volgens de planning zal de bouw van de parkeergarage komend jaar van start gaan en zal het project in het daaropvolgende jaar worden opgeleverd.

Bron: Consultancy.nl

Hoorn krijgt een zeer duurzaam stationsgebied Hoorn krijgt een zeer duurzaam stationsgebied

Reacties
Reactie: (Bert Laan)
27-8-2019, 10:28
De tunnel blijft waar ie al jaren ligt: in een laatje. Onder een laagje stof.

Reactie: (Margot)
26-8-2019, 18:17
Waar blijft de tunnel? Dat is pas duurzaam!

Reactie: (Arwin Rood)
24-8-2019, 18:15
Beste redactie, Dus jullie plaatsen een artikel van een andere website door zonder te checken of het klopt? Het zou jullie sieren om het artikel tot die tijd te verwijderen.

Reactie: (Redactie Hoorngids)
24-8-2019, 18:06
Beste Arwin Zoals onderin aangegeven is consultancy.nl de bron van deze publicatie. Daar is door ons geen woord aan toegevoegd of gewijzigd. We zullen na het weekend contact opnemen met deze organisatie.

Reactie: (Arwin Rood)
24-8-2019, 17:51
Beste redactie van Hoorngids, Wat een raar artikel, er klopt echt helemaal niets van. Op welk raadsbesluit baseren jullie dit artikel? Deze raadsperiode hebben wij enkel voorbereidingsbesluiten genomen (waar de gehele raad allemaal unaniem voor stemde inclusief D66) en helemaal geen besluiten over de definitieve invulling van het stationsgebied. Graag zien wij onze partijnaam uit dit zeer vreemde artikel verwijderd. Vriendelijke groet Arwin Rood Fractievoorzitter D66 Hoorn