Stationsgebied Hoorn gaat er anders uitzien

26-08-2019

In een publicatie van 24 augustus hebben wij een artikel van Consultancy.nl integraal op onze site geplaatst met de kop ’Hoorn krijgt een zeer duurzaam stationsgebied’. Dit deden we met bronvermelding.

De publicatie bracht het nodige teweeg. Er zouden onjuistheden in staan. Voor ons, in onze rol van klokkenluider, aanleiding om terstond contact op te nemen met zowel Consultancy.nl als Over Morgen, het adviesbureau dat met name genoemd werd in het artikel. 

Over Morgen

We spraken de in het artikel ’geciteerde’ adviseur Thijs Aarden van Over Morgen, die in niet mis te verstane woorden duidelijk maakte dat hem nooit een interview was afgenomen en dat de aangehaalde quotes er dan ook niet in thuis hoorden. 

Consultancy.nl
Aansluitend spraken we met Consultancy.nl, dat inmiddels door de gemeente Hoorn al op de vingers was getikt naar aanleiding van het bewuste artikel. De woordvoerder van Consultancy.nl liet ons weten het artikel in samenspraak met de Gemeente Hoorn te hebben aangepast. Ter verontschuldiging werd nog aangegeven dat het ”vervelend was dat jullie met verkeerde informatie aan de slag zijn gegaan en dat onze redactie uiteraard zal worden aangescherpt om dit in de toekomst te voorkomen.”  


Doodsteek voor geloofwaardigheid
Quotes die geen quotes blijken te zijn betekent in de journalistiek niets meer of minder dan een doodzonde. Als dan ook verdere informatie grotendeels niet op waarheid berust blijkt te zijn, is dat een doodsteek voor de geloofwaardigheid. We raden toekomstige lezers dan ook aan om artikelen van Consultancy.nl (naar eigen zeggen ”met meer dan 1,8 miljoen bezoekers per jaar hét platform voor en over de advies- en consultancybranche”) te lezen met wat zout bij de hand. 

D66-Hoorn, genoemd in het eerdere artikel van Consultancy.nl, zal ons ongetwijfeld erkentelijk zijn dat we ervoor hebben gezorgd dat de eerder gepubliceerde foute informatie van Consultancy.nl niet tot in lengte van jaren in de openbaarheid te lezen zal zijn.

Hierbij het aangepaste artikel. Door Consultancy.nl niet voorzien van een andere datum op hun site.
--------------------------------------------------------------
Hoorn schakelt Over Morgen in voor duurzaamheidsvisie

De gemeente Hoorn heeft adviesbureau Over Morgen afgelopen jaar ingeschakeld om te verkennen op welke manieren het stationsgebied kan worden verduurzaamd.  


Hoorn heeft de ambitie uitgesproken om in 2040 klimaatneutraal te zijn. De gemeente vroeg Over Morgen om deze gemeentelijke doelstelling in een tweetal scenario’s te vertalen naar een duurzaamheidsvisie met concrete doelstellingen voor het stationsgebied-Noord. “Het is de bedoeling dat de gemeente de concrete doelstellingen richting stakeholders in het gebied gebruikt en dat het als basis voor verdere uitwerking van de nieuwbouwplannen dient”, is te lezen op de website van Over Morgen. 

Volgens de plannen – waarover nog geen definitief besluit is genomen – gaat het noordelijke deel van het stationsgebied in Hoorn de komende jaren op de schop. De voorbereidingsplannen voor deze herontwikkeling werden al in 2017 door de Hoornse gemeenteraad aangenomen. Hoe de definitieve plannen eruit gaan zien en in hoeverre deze zullen afwijken is nog niet bekend. Dat komt ook omdat de Hoornse gemeenteraad inmiddels een nieuwe samenstelling kent.  
De duurzaamheidsvisie van Over Morgen heeft als doel om stakeholders mee te krijgen in de klimaatambities van de gemeente, staat vermeld op de website van het adviesbureau: “Daarom hebben wij storytelling gebruikt om de visie te beschrijven. We verbeelden de toekomst vanuit de gebruikers: een forens, een bewoner en een centrumbezoeker. We geven de klimaatdoelstellingen in een basisscenario en een uitgebreid scenario overzichtelijk weer in een matrix. Ten slotte is ook het proces van de gebiedsontwikkeling gevisualiseerd. Daarin is per stap weergegeven wat moet gebeuren om te komen tot een klimaatneutraal stationsgebied.”  


Voorgeschiedenis
De vernieuwing van het stationsgebied maakt deel uit van het project ‘De Poort van Hoorn’, een initiatief van de gemeente om de stad beter bereikbaar en aantrekkelijker te maken. Volgens de voorbereidingsplannen moet onder meer het hoofdbusstation van Hoorn naar de noordkant van het station worden verplaatst. Later dit jaar moet duidelijk worden of de plannen ook daadwerkelijk doorgang zullen vinden, en in welke vorm. Dan stemt de gemeenteraad van Hoorn over de uitgangspunten herontwikkeling van het stationsgebied.
 

Hoorn schakelt Over Morgen in voor duurzaamheidsvisie Hoorn schakelt Over Morgen in voor duurzaamheidsvisie