Vragen over verstuiving van zand bij toekomstige strand Grote Waal

27-08-2019

Gemeenteraadsleden Marieke Rijk en Onno Egtberts (Fractie Tonnaer) vragen aandacht voor de mogelijke verstuiving van zand bij het toekomstige stadsstrand ter hoogte van de Grote Waal. De raadsleden zijn bang dat aan de Westerdijk in Hoorn eenzelfde situatie ontstaat zoals bij de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen. Ze willen dat tijdens de aanleg van het stadsstrand maatregelen worden genomen om stuifzand te voorkomen.

 

Aan Burgemeester en Wethouders Hoorn

Betreft: art.36 vragen m.b.t. zandverstuiving bij stadsstrand

Hoorn, 26 augustus 2019

Geacht College,

Met de aanleg van vooroevers heeft Rijkswaterstaat de Houtribdijk versterkt. Deze dijkversterking met zandoevers veroorzaakt regelmatig zandverstuiving. Het zand waait richting de weg, waardoor de Houtribdijk voor de veiligheid van het verkeer moet worden afgesloten.

Rijkswaterstaat probeert de zandverstuiving op diverse wijzen te voorkomen door o.a. een laagje grond over het zand te storten, speciaal grasmengsel te zaaien en door het plaatsen van stuifschermen. Ondanks de genomen maatregelen is afsluiting van de Houtribdijk vanwege het stuifzand regelmatig aan de orde.

Onze fractie houdt er rekening mee dat door de aanleg van de vooroever met stadsstrand bij de Grote Waal, net als bij de Houtribdijk, stuifzand voor ernstige hinder zal zorgen en zal leiden tot tijdelijke afsluiting van de Westerdijk. Daarom willen wij dat tijdens de aanleg van de vooroever het strand zodanig wordt ingericht dat stuifzand nauwelijks voorkomt en afsluiting van de Westerdijk niet nodig is. Het plaatsen van stuifschermen en het storten van grond over het zand vinden wij als bestrijding van stuifzand niet gewenst. Wij vertrouwen erop dat rekening wordt gehouden met de ervaringen die zijn opgedaan bij de aanleg van de vooroevers aan de Houtribdijk.

Volgens artikel 36 RvO stellen wij de volgende vragen:

1. Kent u de problemen met stuifzand die zijn ontstaan door de aanleg van vooroevers aan de Houtribdijk ? Welke kennis heeft u hierdoor verkregen t.b.v. de aanleg van het stadsstrand bij de Grote Waal?

2. Wilt u bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier/Alliantie Markermeer erop aandringen dat bij de aanleg van de vooroever en de inrichting van het stadsstrand stuifzand zoveel mogelijk wordt voorkomen?

3. Welke organisatie is verantwoordelijk – gemeente Hoorn, Hoogheemraadschap/Alliantie of Recreatieschap (toekomstig beheerder)– voor het eventueel verwijderen van het stuifzand op de rijweg en het tijdelijk afsluiten van de Westerdijk?

4. De voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van vooroever met stadsstrand vinden nu plaats. Wanneer is het stadsstrand gereed en kan het door Hoornse en West-Friese recreanten voor het eerst worden bezocht?

Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Marieke Rijk en Onno Egtberts, leden gemeenteraad

Fractie Tonnaer Fractie Tonnaer