Geslaagde informatieavond over start aanleg oeverdijk

Uitkijkpunt op Galgenbocht

Ruim honderd belangstellenden bezochten maandag 2 september in Scharwoude de inloopavond over de aanleg van de oeverdijk. De Alliantie Markermeerdijken gebruikte de bijeenkomst in Ootje Konkel om omwonenden te informeren over de werkzaamheden, die begin oktober van start gaan. Tijdens deze avond gingen de eerste informatiefillms over de uitvoering ’in première’.

Diverse bezoekers gaven aan blij te zijn dat de aanleg van de oeverdijk eindelijk van start gaat. Ook het nieuwtje dat op de Galgenbocht een uitkijkpunt komt werd met enthousiasme ontvangen. De Alliantie kijkt terug op een geslaagde informatieavond.

Filmpjes
De filmpjes, waarin per module wordt uitgelegd waarom en hoe de dijk versterkt gaat worden, zijn gemaakt door OutSight Media uit Hoorn. Bezoekers reageerden enthousiast op de informatieve video’s. Later deze week plaatst de Alliantie de eerste filmpjes - module 2, 3 en 15 en een algemene film over de uitvoering van de dijkversterking - op de website.

Zwemlocaties
Omwonenden konden op de informatieavond met hun vragen terecht bij de uitvoerders en omgevingsmanagers. De meeste vragen gingen over hoe de Alliantie de oeverdijk gaat aanleggen en welk materieel daarbij gebruikt wordt, of er tijdens de werkzaamheden gezwommen kan worden en hoe de Alliantie omgaat met verstuiving van zand. Daarover is de afgelopen week het nodige te doen geweest. 

Toegankelijkheid recreatievoorzieningen aanleg oeverdijk
De Alliantie Markermeerdijken start medio september met voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van de oeverdijk bij Hoorn en Scharwoude. Het opspuiten van de oeverdijk start begin oktober. De werkzaamheden worden vanaf het water verricht. Hierdoor wordt de overlast voor de omgeving beperkt. De werkzaamheden hebben wel invloed op de bereikbaarheid en toegankelijkheid van recreatievoorzieningen.

Bereikbaarheid
De werkzaamheden ten behoeve van de oeverdijk leiden vooralsnog niet tot wegafsluitingen. Het voetpad dat van de schouwburg naar het strand Zon en Vreugd loopt is vanaf het voorjaar van 2020 (maart/april) niet langer bereikbaar. Voetgangers kunnen hun weg vervolgen over het pad langs de speelweide en over de kruin van de bestaande dijk. De speelweide wordt dan afgesloten met bouwhekken, omdat het onderdeel uitmaakt van het werkterrein voor de aanleg van de oeverdijk.

Veilgheid
Tijdens de aanleg van de oeverdijk is het werkterrein verboden gebied voor onbevoegden ten behoeve van de veiligheid. Aan de waterzijde wordt het werkterrein afgezet met betonning met een rood-wit-rood stopteken. Het is verboden om binnen de betonning te varen of te zwemmen. Ook aan de kant wordt het bouwterrein gemarkeerd door borden langs het traject van de oeverdijk.   

Strandjes
Eind september worden alle strandjes vanaf de schouwburg tot aan gemaal Westerkogge afgesloten. Het is hier dan niet langer mogelijk om te zwemmen in verband met de aanleg van de oeverdijk. Het steigertje aan de Westerdijk blijft toegankelijk voor zwemrecreanten. Het zwemgebied wordt begrensd met een ballenlijn ten behoeve van de veiligheid. De ballenlijn blijft liggen tot aan de start van de uitvoering van module 1 (Hoorn Binnenstad).

Westerkogge
In het voorjaar van 2020 start tevens de aanleg van de oeverdijk ten zuiden van gemaal Westerkogge. Ook de strandjes vanaf gemaal Westerkogge tot de Bedijkte Waal in Schardam worden dan afgesloten voor zwemrecreatie. Het badhuis op het voorland zal worden afgesloten door middel van bouwhekken in verband met de nabijheid van de werkzaamheden. Daar waar de oeverdijk tijdelijk het voorland raakt of aansluit op de bestaande dijk (dit is bij de strekdammen bij de speelweide, de schouwburg in Hoorn, gemaal Westerkogge en de Bedijkte Waal), wordt het werkterrein afgezet met bouwhekken/afrastering. 
 

Informastieavond Ootje Konkel dijkfilm Informastieavond Ootje Konkel dijkfilm
Strand Hoorn Strand Hoorn
Vaargeul werklzaamheden Markermeerdijken Vaargeul werklzaamheden Markermeerdijken