VOCHoorn vraagt naar gevolgen voor Hoorn van stikstofuitspraak

04-09-2019

HOORNGIDS | De recente ‘stikstofuitspraak’ van de Raad van State, de hoogste bestuursrechter in Nederland, inzake het Programma Aanpak Stikstof (PAS) kan grote impact hebben op nieuwe stedebouwkundige ontwikkelingen in Hoorn. VOCHoorn heeft hierover schriftelijke vragen ingediend bij het College van  B&W. 

 

Aan het College van Burgemeester en Wethouders

Betreft: vragen ex artikel 36 RvO

Onderwerp: stikstofuitspraak Raad van State in relatie tot nieuwbouwprojecten in Hoorn

Hoorn, 4 september 2019

Geacht College,

Om de hoeveelheid stikstof in de natuur terug te dringen, werkt de overheid sinds 2015 met het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Aanleiding hiervoor is het feit dat 118 van de 160 zogeheten Natura-2000 gebieden last hebben van te veel ammoniak en/of stikstofoxide.

De Raad van State, hoogste bestuursrechter in Nederland, heeft geoordeeld dat deze aanpak, lees PAS, niet voldoet. Want overheden, zoals Rijk, provincie en gemeenten, geven nu toestemming voor projecten die voor nog meer stikstof zorgen. Voorbeelden van dit soort projecten zijn onder meer aanleg van wegen en fietspaden, (grote)woningbouwprojecten etc. Ook het Europees Hof van Justitie heeft Nederland eind 2018 al op de vingers getikt.

De gemeente Roermond zit door deze uitspraak van de Raad van State in een houdgreep (VNG Magazine 30-08-2019 “Stikstofuitspraak zet Roermond compleet op slot”). Bouwplannen voor een nieuwbouwwijk zijn vernietigd, herontwikkeling van een oud industrieterrein kan geen doorgang vinden, de aanleg van fietspaden en andere infrastructurele plannen zijn in gevaar, omdat de aanleg met voertuigen plaatsvindt.

Ook in de (directe) omgeving van Hoorn liggen meerdere Natura-2000 gebieden: Markermeer & Ijmeer (73), Polder Zeevang (93), Eilandspolder (89) en Ijsselmeer (72).

Dit brengt VOCHoorn tot de volgende vragen:

1. Wat is de impact op Hoorn van de stikstofuitspraak van de Raad van State?

2. Komt de woningbouwontwikkeling in de Bangert en Oosterpolder en het Holenkwartier in gevaar?

3. Wat zijn de consequenties van deze uitspraak voor de verdere ontwikkeling van bedrijventerrein Zevenhuis?

In het gebied van de Poort van Hoorn (noordelijk stationsgebied, Pelmolenpad, Prisma-locatie) staan grote bouwkundige en infrastructurele ontwikkelingen gepland.

4. Dreigen deze voor Hoorn zo belangrijke ontwikkelingen door deze uitspraak in gevaar te komen?

VOCHoorn ziet uw antwoorden met belangstelling en binnen de daarvoor geldende termijn tegemoet.

 

Met vriendelijke groet,
A.S. Ruppert, fractievoorzitter VOCHoorn

VOCHoorn VOCHoorn