Vliegangst

Column Wally Ooms uit Westfriesland op Zondag (de groene zondagskrant)

HOORNGIDS | Met de naderende herfst is het jachtseizoen weer gesloten. Zomerse nachten die voor een groot deel geteisterd werden door de uitputtende jacht op een bloeddorstig monster van 1 centimeter. Muggen die nachtelijke jachtpartijen veroorzaken in slaapkamers. Wilde achtervolgingen met slingerende doeken, aanwakkerende rukken aan het gordijn om het ding weer in zicht te krijgen en volgespat behang dat vlak daarvoor nog zo maagdelijk van kleur was. 

Zenuwslopend gezoem
De zuigende zoemers komen altijd net op dié momenten dat je aan het wegglijden bent. Je wordt iets gewaar wat je volstrekt niet wilt horen: gezoem. Iets rondvliegends draait zenuwslopende rondjes om je oor. Het ongeduld van de op bloed uit zijnde muggen maakt dat ze net iets te vroeg de aanval inzetten. Immers, als je eenmaal slaapt kunnen ze zich probleemloos te buiten gaan aan vele druppels bloed. Maar misschien smaakt opgewonden bloed wel lekkerder en weten ze dat gewoon. 

Ten aanval
Je realiseert je wat de gevolgen zijn van dat gezoem. En dus gaat het licht aan en wordt vertwijfeld gezocht naar attributen om de aanval mee in te kunnen zetten. Veelal T-shirts. Die evenwel altijd net iets te lang naslingeren om een adequate strakke tik mee te kunnen verkopen. Zodra de laffe steker in het zicht komt is het zaak deze goed met de ogen te blijven volgen. Dat lukt twee seconden. Daarna lijkt de slaapverstoorder weer geheel te zijn opgegaan in het niets. Maar je weet dat-ie er nog is. Je besluit vanonder de lakens zicht te blijven houden op de slaapkamer. Met ronddraaiend hoofd, waardoor de slaap nu toch echt helemaal verdwenen is. 

Balanceren op het matras
Je krijgt de zinloze zoemer weer in beeld. Hij heeft zeer zichtbaar plaatsgenomen op het behang. Met het T-shirt in de hand sluip je behoedzaam naar de plek des onheils. En slaat mis. Balancerend op een matras met hilarische buitelingen tot gevolg die in geen enkele film zouden misstaan. De ingeslapen wederhelft wordt ruw uit haar slaap gewekt na een mislukte poging haar vooral niet te raken. Na een korte briefing wordt gezamenlijk de jacht ingezet op het onzichtbare monster. Met ingehouden verwijten na de zoveelste misslag. Spiernaakte en meppende mensen met alerte blikken die midden in de nacht hupjes en sprongetjes maken zijn naast grappig ook zeer aandoenlijk. 

Eerbetoon
Ondanks al dat nachtelijk en slaapdronken geklungel komt aan deze kwelling toch een onverwacht einde. De laatste slag in de lucht had kennelijk toch voor een ongedachte afloop gezorgd. Je ziet de vijand namelijk hulpeloos hangen in een vergeten sliertje spinnenweb. Als eerbetoon aan een gebrek aan volledige properheid. 
Slapen lukt inmiddels niet meer. Klaarwakker tot middenin de nacht om ’s morgens geradbraakt weer op te staan. Met het vaste voornemen om horren te plaatsen, vliegenvangers te kopen en insectenlampen te plaatsen. Volgende zomer moet alles anders.

De muggen De muggen