HOP stelt vragen over huisjesmelkers in de Kersenboogerd

10-09-2019

HOORNGIDS | De Hoornse Onafhankelijke Partij stelt vragen over huisjesmelkers die actief zijn in de Kersenboogerd en mogelijk ook in andere wijken van Hoorn. Huizen worden opgekocht (boven de vraagprijs) en vervolgens verhuurd aan arbeidsmigranten. Omwonenden klagen over overlast. HOP vraagt zich af of de woonomstandigheden wel voldoen aan normale normen van leefbaarheid. Hierover zijn schriftelijke vragen gesteld aan het College van Burgemeester en Wethouders: 


Aan het College van Burgemeester en Wethouders

van de gemeente Hoorn

Betreft: Artikel 36-vragen ‘huisjesmelkers in Kersenboogerd?’

Datum:  10 september 2019

Geacht college,

De Hoornse Onafhankelijke Partij is verheugd dat het college met het programma ‘Kansen voor de Kersenboogerd’ de onveiligheid, het asociale gedrag en de angst, die inwoners ervan weerhoudt wangedrag en criminaliteit te melden bij de politie en/of woningcorporatie, gaat aanpakken. HOP  heeft eerder al bij de begrotingsbehandeling in 2017 gewaarschuwd voor het achteruitgaan van het centrumgebied van de Kersenboogerd. Wij vertrouwen erop dat het dit keer niet blijft bij wat lapwerk en het plakken van een paar pleisters.  Het college en Intermaris lijken langzamerhand in te zien dat er ingrijpende, structurele maatregelen nodig zijn om wat te doen aan oorzaken die zich in tientallen jaren hebben opgestapeld, met name in het centrumgebied. U vindt daarbij HOP - en als het aan ons ligt de gehele raad aan uw kant- als het gaat om budget, het terugwinnen van vertrouwen en het herstellen van de norm.

Het sociale DNA en de –samenhang binnen het centrumgebied is zwak en wordt de laatste jaren verder verzwakt door de komst van nieuwkomers en arbeidsmigranten. Ons bereiken berichten dat met name in de toch al kwetsbare Vogelbuurt woningen worden opgekocht tegen prijzen boven de vraagprijs. De kopers zouden de woning vervolgens verhuren aan met name arbeidsmigranten. Wij begrijpen volledig dat mensen die van elders hier komen werken, hier ook moeten wonen. Maar het woningdelen, door veel mensen in een huis, zorgt voor overlast, zo vertellen bewoners ons. Ook vragen wij ons af deze kamerhuurders niet worden uitgebuit door huisjesmelkers en of de woonomstandigheden wel voldoen aan de normale normen van leefbaarheid zoals wij die gewend zijn. Deze problemen doen zich overal in Nederland en mogelijk ook in andere Hoornse wijken voor. Sommige gemeenten zijn ook al maatregelen aan het nemen. De gemeente Amsterdam kent bijvoorbeeld een vergunningenstelsel voor verhuurders die kamers verhuren.

Wij stellen u de volgende vragen:

1. Is het u bekend dat in Hoorn woningen gekocht worden om kamers te verhuren aan arbeidsmigranten of anderen?

2. Zo ja, leidt dat volgens u tot overlast in wijken zoals de HOP dit ziet gebeuren in de Kersenboogerd?

3. Stelt de gemeente op dit moment al regels aan het verhuren van kamers?

4. Is het voor de gemeente mogelijk ongewenste effecten als overlast, verloedering en verzwakking van kwetsbare wijken tegen te gaan? 

5. Wat ziet u aan mogelijke maatregelen samen met politie/de woningcorporatie om aan deze overlastproblematiek iets structureels te gaan doen, eerst en vooral in het centrumgebied van de KB?

Wij zien uw antwoorden met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groet,
Hoornse Onafhankelijke Partij

Robert Vinkenborg – fractievoorzitter

HOP HOP