Opfrisworkshop taststok bij Visio Heerhugowaard en de Oogvereniging

12-09-2019

HOORNGIDS | De witte stok, taststok of blindenstok is een onmisbaar hulpmiddel voor mensen met een visuele beperking. Je wordt daarmee herkenbaar voor anderen en in het verkeer. Visio Heerhugowaard en de Oogvereniging hebben de handen ineengeslagen met themabijeenkomsten die belangstellenden informeren over hulpmiddelen in de breedste zin van het woord. De eerstvolgende themabijeenkomst, georganiseerd door de Oogvereniging, is op vrijdag 27 september en staat in het teken van de taststok. 

De dag van de Witte Stok
15 Oktober is het weer de dag van de Witte Stok. Ter voorbereiding voor een activiteit op die dag bleek dat er veel verschil was over de kennis en het gebruik van de witte stok. Daarom hebben veel stokgebruikers behoefte aan een opfrisworkshop. Zo kunnen ze daarna weer veilig door het verkeer navigeren.

Uitproberen
Marcel van Baar, voorlichter van de Oogvereniging Noord-Holland en Fred Boot, adviseur van Visio Heerhugowaard, demonstreren het juiste gebruik van de witte stok en gaan met de mensen oefenen. Ook worden ervaringen uitgewisseld. Een selectie van de meest gangbare stokken met diverse rol- of tikpunten kunnen worden getest. Fred Boot demonstreert onder meer de Icane Mobilo. Deze taststok helpt de gebruiker navigeren met een voelpijl in de handgreep. Deze navigatie draait op een iPhone die verbonden is met de Icane Mobilo. Ook de Ultracane, een stok met obstakelwaarschuwing, wordt getoond. Tijdens deze dag krijgt u geen advies over hoe en wanneer welke stok en welke techniek het beste is voor u. Daarover kunnen de ergotherapeuten van Visio u adviseren.

Aansluitend oogcafé 
Ga vrijblijvend langs voor de opfrisworkshop of laat u informeren over de verschillende modellen stokken. Een lidmaatschap van de Oogvereniging of cliënt zijn bij Visio is niet nodig. Aansluitend op deze bijeenkomst kunt u napraten in het Oogcafé dat om 13.15 uur de deuren opent. In het Oogcafé komt Babbage op bezoek. Zij demonstreren diverse hulpmiddelen, aanpassingen op pc of laptop en zelfontwikkelde software.. 

Informatie en aanmelden
De opfrisworkshop De Witte Stok vindt plaats op vrijdag 27 september in Visio Heerhugowaard aan de Gildestraat 3. Tijd: 11.30 tot 12.30 uur. Vanaf 13.15 tot 15.30 uur volgt het Oogcafé. 
Neem voor meer informatie over Visio Heerhugowaard contact op met de afdeling Advies van Visio Heerhugowaard via 088 585 90 00 of heerhugowaard@visio.org (mailto:heerhugowaard@visio.org). Neem vooral ook contact op als u vrijdag niet kunt of als u meer wilt weten. Neem voor meer informatie over deze bijeenkomst contact op met Marcel van Baar via marcelvanbaar@quicknet.nl (mailto:marcelvanbaar@quicknet.nl) of 0653364218.

Over Koninklijke Visio
Bij Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, kan iedereen terecht met vragen over slechtziend of blind zijn. Visio biedt informatie en advies, maar ook verschillende vormen van onderzoek, begeleiding, revalidatie, onderwijs, arbeid en wonen. Deze diensten zijn er voor mensen die slechtziend of blind zijn, ook als zij daarnaast een verstandelijke, lichamelijke of andere zintuiglijke beperking hebben. Persoonlijk en professioneel betrokkenen kunnen bij Visio terecht voor informatie en deskundigheidsbevordering.
Ga voor meer informatie over Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen naar visio.org.

Foto 1: Vrouw met stok en iPhone 
Foto 2: Blinde vrouw loopt met taststok over geleidelijn bij Visio Nijmegen Revalidatie en Advies

Vrouw met blindenstok en iphone Vrouw met blindenstok en iphone
Blinde vrouw met stok Blinde vrouw met stok