Sloop Nieuwe Noord maakt eind aan schoolhistorie

12-09-2019

HOORNGIDS | Daar waar ooit kriskras door elkaar scholen hebben gestaan en in een later stadium ook een deel van het V&D complex, wordt nu volop gesloopt. De scholen, met één speelruimte, waren via een poort toegankelijk vanaf het Nieuwe Noord en ook een school vanaf de Ramen. Streng geloofsgerelateerd gescheiden bevonden zich er de Mariaschool, een kleuterschool en ook enkele klassen van de Jozefschool die klaarblijkelijk ruimte tekort kwamen aan het Achterom. De sloop maakt een einde aan deze memorabele periode om uiteindelijk plaats te maken voor een appartementencomplex.

De slopers hebben groot materieel ingezet, maar dienen handmatig hun werk te verrichten daar waar de muren tegen huizen aan staan. Dit om beschadigingen te voorkomen aan de belendende percelen. Zodra ze hun werk hebben gedaan komen de mensen van Archeologie West Friesland, die vijf weken in de gelegenheid worden gesteld om de bodem te onderzoeken. Zodra daar informatie over los komt melden wij ons weer.  

Herinneringen
In het nu nog overeind staande gedeelte is onze huisfotografe Ria Nannings erin geslaagd om snel enkele foto’s te maken, die bij menigeen nog wel herinneringen zullen oproepen. We zien onder andere de fameuze trap en ruimtes waar ooit onderwijs werd genoten onder omstandigheden die we ons nu niet meer kunnen voorstellen, maar waar de scholieren van toen alleen maar met vertedering op kunnen terugkijken.

Foto’s: Ria Nannings
 

School Nieuwe Noord 1960 meisjesschool School Nieuwe Noord 1960 meisjesschool
School Nieuwe Noord sloop 9 School Nieuwe Noord sloop 9
School Nieuwe Noord sloop6 School Nieuwe Noord sloop6
School Nieuwe Noord sloop 4  School Nieuwe Noord sloop 4
School Nieuwe Noord sloop School Nieuwe Noord sloop
School Nieuwe Noord sloop7 School Nieuwe Noord sloop7