Welstandsnota Hoorn

Raadscommissievergadering van dinsdag 17 september

HOORNGIDS | De huidige criteria voor welstand zijn hard toe aan een aanpassing aan zaken die nu als normaal worden ervaren. Denk hierbij aan het plaatsen van zonnepanelen, zonwering, terrasschermen, parasols en wintersfeerverlichting/versiering.

Het Hoorns college van burgemeester en wethouders komt daarom met een concept Welstandsnota, waar de raad haar goedkeuring aan kan verlenen. De nota kan dan gedurende zes weken ter inzage worden gelegd, waarmee ook de kans om er andere zienswijzen tegenover zetten.

De belangrijkste wijzigingen zijn een verruiming van de regels voor zonnepanelen en –collectoren voor monumenten en panden binnen het beschermde stadsgezicht. Daarnaast nieuwe afspraken over de inrichting van de terrassen. Enkele fracties stellen ook voor de regels voor kleine bouwplannen te schrappen.

Wel werd aandacht gevraagd voor terrassen in de binnenstad, die soms door uitbundigheid een goede doorgang belemmert. Ook wil men meewegen of de regels die wel worden gehanteerd gehandhaafd kunnen worden. In meerderheid kunnen de fracties instemmen met de voorgestelde nota.

Wethouder Ben Tap verduidelijkte een aantal uitgangspunten. Er is wat kleine verbouwingen betreft al een behoorlijke beperking van regels gekomen en ook veel kleine verbouwingen zijn, mits men zich houdt aan een paar afspraken, vergunningsvrij. De horeca is betrokken geweest bij het afspreken van regels voor bijvoorbeeld feestverlichting. Handhaving gebeurt al en is goed mogelijk.

Stadhuis Hoorn1 Stadhuis Hoorn1