Uitgangspunten Gebiedsontwikkeling Poort van Hoorn

Raadscommissievergadering 17 september 2019

HOORNGIDS | De plannen om het stationsgebied te veranderen binnen de ideeën van de Poort van Hoorn komen in een volgend stadium. Er moeten nu afspraken worden gemaakt die de kaders vormen voor de inrichting van het gebied. Er moeten besluiten worden genomen over de plek van Albert Heijn, passende woningbouw, detailhandel, parkeren en eventueel het Huis van de Stad.

Er zouden in dat gebied minimaal 1000 woningen kunnen worden gerealiseerd. Aan beide kanten van het spoor moeten ‘krachtige milieus’ worden gemaakt. Het oversteken van het spoor moet met een nieuwe traverse goed mogelijk worden. De naam Podium past bij dit deel van het voorstel. De oorspronkelijke singels worden hersteld en beleefbaar gemaakt.

Met alle plannen moet een kwalitatief hoogwaardig visitekaartje van Hoorn en de regio ontstaan. Een aantrekkelijke bestemming en verblijfmilieu is het uitgangspunt. Het parkeren aan de noordkant van het station wordt qua oppervlakte beperkt en waar mogelijk gespreid. Het gebied van het Pelmolenpad en de Prismalocatie wordt ook gebruikt voor een alternatieve ontsluiting van de binnenstad.

De verschillende fracties hebben nogal wat vragen over de manieren waarop het gebied wordt ingericht. Soms geeft het taalgebruik niet aan, wat ermee bedoeld wordt. Men vindt het wel goed dat het gebied grondig wordt aangepakt. Er bestaan, afgaande op de uitgebreide discussie hierover, heel wat verschillende inzichten op onderdelen.

Het college vraagt de raad om concretere plannen te mogen maken. Die moet het mogelijk maken afspraken binnen een Samenwerkingsovereenkomst te maken met NS, ProRail en de provincie Noord-Holland. Het college wil daar eind 2019 duidelijke voorstellen over kunnen aanbieden.

Wethouder Samir Bashara zegt toe in de komende tijd royaal te zijn met het verstrekken van informatie over de stand van zaken. Hoewel er nog een besluit moet worden genomen over het wel of niet bouwen van het stadhuis in dat gebied, moet er wel alvast ruimte worden gereserveerd in de plannen om dat mogelijk te houden. Hij waarschuwt voor eventuele plannen voor een tunnel, omdat dan de financiële druk te hoog zal kunnen zijn. Met een groot aantal door de fracties genoemde aandachtspunten kan hij het eens zijn.

Raadscommissievergadering 17 september 2019 Raadscommissievergadering 17 september 2019