Bouwhoogte Zevenhuis mag naar 15 meter

19-09-2019

HOORNGIDS | De fractie van het CDA in Hoorn heeft vragen gesteld aan het college van B&W aangaande de hogere bouwhoogte op industrieterrein Zevenhuis. De beantwoording is hieronder te lezen.

Beste heer Bennis,
U heeft vragen gesteld over ons besluit van 9 juli jl. inzake het afwijken van het bestemmingsplan ’t Zevenhuis voor een hogere bouwhoogte dan het bestemmingsplan toestaat. In het collegevoorstel is geadviseerd medewerking te verlenen aan het plan voor de bouw van een bedrijfspand van Zevenhuis Logistics BV met een bouwhoogte van 15.6 meter. Onderhavig voorstel betrof een schetsplan en nog niet een aanvraag voor een omgevingsvergunning. In bijgaand memo geven wij een toelichting op ons besluit.

Vraag 1 Beschouwt u deze afwijking van het bestemmingsplan als een grote of een kleine wijziging?
Antwoord
U vraagt wat wij verstaan onder grotere en kleinere afwijkingen. Met kleinere afwijkingen bedoelen wij afwijkingen waarvoor wij gebruik kunnen maken van de afwijkingsbevoegdheid die in het bestemmingsplan is geregeld. Daarnaast gaat het om het verlenen van medewerking aan bijvoorbeeld de vestiging van bedrijven die niet in de bedrijvenlijst staan, maar wel passen op een bedrijventerrein. Het verder weg liggen van de voorgevel van een pand ten opzichte van de weg of het realiseren van bezoekersparkeren voor de voorgevel. Deze afwijkingen zijn de meest voorkomende afwijkingen voor Zevenhuis. De wet biedt het college de mogelijkheid om hieraan met een collegebesluit medewerking te verlenen. De besluitvorming van deze afwijkingen vindt plaats in de omgevingsvergunning, die in mandaat wordt verleend. Daarnaast merken wij het verlenen van medewerking aan een bouwplan met een bouwhoogte tot 15 meter alleen aan als kleine afwijking, als er sprake is van een lage impact op de omgeving. Daarbij wordt gelet op de locatie van het bouwplan in relatie tot de omliggende panden. Een hogere bouwhoogte staan wij overigens alleen toe in het middengebied van Zevenhuis. Voor het afwijken van de bouwhoogte biedt ook hier de wet de mogelijkheid aan het college om met een besluit af te wijken van het bestemmingsplan. Het college is van oordeel dat bouwplannen met een hogere bouwhoogte dan 15 meter, vanwege de impact op de omgeving, ter besluitvorming aan de raad moet worden voorgelegd.
In ons besluit gingen wij uit van een bouwhoogte van 14.5 meter ten opzichte van het maaiveld (peil) en is het college bevoegd om voor deze bouwhoogte af te wijken van het bestemmingsplan. Na dit besluit bleek dat het pand niet verdiept zou worden aangelegd en dat totale bouwhoogte 15.6 meter zou worden. Na overleg met de aanvrager is het pand verlaagd naar 15 meter. Door het aanpassen van het bouwplan blijft het college alsnog bevoegd een besluit te nemen.

Vraag 2 In welk deel van Zevenhuis wordt dit hogere gebouw gevestigd?
Antwoord
Het bestemmingsplangebied is te onder te verdelen in drie delen. De zone langs de Westfrisiaweg, het middengebied en de zone langs de Zwaagdijk. Het bouwplan is gesitueerd in het middengebied van Zevenhuis. Dit is aangegeven op bijgevoegd kaartje.

Vraag 3 Als dit een grote afwijking is (CDA is van mening dat dit zo is), hoe worden de belangen van de omgeving en de ondernemer afgewogen?
Antwoord
Voor het afwijken van het bestemmingsplan hanteren wij een tweedeling bij het nemen van een besluit ten aanzien van hogere bouwhoogten. Deze tweedeling houdt in dat voor bouwplannen met een bouwhoogte tot 15 meter het college bevoegd is een besluit te nemen. Bouwplannen hoger dan 15 meter worden voorgelegd aan de raad. Wij zijn op de hoogte van het standpunt van de omwonenden aan de Zwaagdijk. Tijdens informatiebijeenkomsten in 2016 en 2017, in het kader van de voorgenomen herziening van het bestemmingsplan, hebben omwonenden via de Dorpsraad Zwaagdijk-West kenbaar gemaakt wat hun standpunt is. Zij zijn tegen hogere bouwhoogten op het gehele bedrijventerrein. Om tegemoet te komen aan de bezwaren die er zijn, hebben wij besloten dat de er geen hogere bouwhoogten zijn toegestaan in de zone langs de Zwaagdijk. Alleen in het middengebied zijn wij bereid onder voorwaarden mee te werken aan hogere bouwhoogten. Wij willen benadrukken dat de meeste bouwplannen, ook waar wij nu mee in gesprek zijn, passen binnen de bouwhoogten van het bestemmingsplan.

Vraag 4 Verwacht u vanuit de omgeving veel protesten, dan wel zienswijzen zodra dit collegebesluit tot uitvoering komt?
Antwoord
Wij hopen dat onze reactie op de brief van de Dorpsraad Zwaagdijk-West voldoende uitleg geeft en dat er geen bezwaar wordt gemaakt tegen de nog te verlenen omgevingsvergunning. Blijven de bezwaren bij de Dorpsraad bestaan, dan hebben zij het recht een bezwaarschrift in te dienen tegen de omgevingsvergunning.

Vaag 5 Zijn er reeds gesprekken gaande met de directe omgeving en met name de dorpskern Zwaagdijk en de gemeente Medemblik?
Antwoord
De gemeente Medemblik is door ons na het collegebesluit geïnformeerd. Met de Dorpsraad ZwaagdijkWest heeft deze zomer een gesprek plaatsgevonden. Wij hebben hen, volgens afspraak geïnformeerd over ons besluit. Wij hebben van hen hierop een uitgebreide reactie ontvangen. Wij zullen hier op korte termijn op reageren. Ambtelijk en bestuurlijk hebben er al gesprekken plaatsgevonden met de gemeente Medemblik. De gesprekken en brieven hebben ons geen aanleiding gegeven om ons standpunt aan te passen. Wij blijven staan op het standpunt dat een hogere bouwhoogte in het middengebied aanvaardbaar is, onder de voorwaarden dat de impact op de omgeving laag is het bouwplan een goede beeldkwaliteit heeft.

Vraag 6 Wanneer en hoe wordt de gemeenteraad bij dit proces betrokken, zoals u in de brief van 25 maart aangeeft?
Antwoord
Wij leggen bouwplannen die hoger zijn dan 15 meter ter besluitvorming voor aan de raad. Nu het bouwplan van Zevenhuis Logistics BV wordt verlaagd naar 15 meter, hoeft het niet voorgelegd te worden aan de raad.

Vraag 7 Verwacht u op korte termijn nog meer van dit soort beslissingen te moeten nemen?
Antwoord
Op dit moment vinden er diverse gesprekken plaats met ondernemers over vestiging op Zevenhuis. Deze plannen passen qua bouwhoogte tot nu toe allemaal binnen het bestemmingsplan.
Met vriendelijke groet.
Burgemeester en wethouders van Hoorn 

Zevenhuis luchtfoto Zevenhuis luchtfoto