Juridische stappen tegen grootst vergunde biomassacentrale

19-09-2019

HOORNGIDS | Comite Schone Lucht kondigt de strijd aan samen met Johan Vollenbroek (Mobilisation) en de advocaat van de stifstofzaak (PAS) Valentijn Wösten.

 

Op 17 september jl. heeft de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OdNzkg) namens de gedeputeerde staten van provincie Noord-Holland bekendgemaakt dat zij een vergunning heeft afgegeven voor de grootste te realiseren biomassacentrale te Diemen. Deze beslissing komt, naast de eerder afgegeven verklaring van geen bedenkingen, door de gemeenteraad van de gemeente Diemen op 11 juli van dit jaar, volgens Comité Schone lucht niet onverwacht maar is slecht gevallen bij vele bewoners van Amsterdam e.o. Een woordvoerder van het Comité Schone lucht: “Voor de vakantie bleek de gemeenteraad van Diemen ook al zwakke knieën te hebben. De raad gaf, ondanks alle protesten, een verklaring af van geen bedenkingen (VVGB). Hoewel het door de gemeente Diemen ingehuurde advocatenkantoor Höcker genoeg mogelijkheden zag om de VVGB te weigeren, stemden de zichzelf benoemde ‘groene partijen’ GroenLinks, PvdA en D’66 toch in omdat ze bang waren voor een mogelijke claim van Nuon/Vattenfall.

De nu afgegeven vergunning door OdNzkg is niet alleen slecht te rijmen met de als ‘duurzaam gepropageerde ’opstelling van de Coalitie Noord-Holland, zij - met als leidende partij GroenLinks – lijken nu alle afspraken te verloochenen die zij een paar maanden geleden presenteerden in het coalitieakkoord.”

 

Comité Schone Lucht (CSL) spreekt zich uit namens de landelijk verenigde actiegroep ‘Federatie tegen Biomassacentrales’(FAB), die in samenwerking met internationale organisaties zoals Global Forest Coalition, Dogwood Alliance en BioFuelWatchactief, actie voert tegen onder meer de biomassacentrale in Diemen.

Zo organiseerde CSL eerder dit jaar onder meer de ‘Nationale Kindermars’ op 3 juli, waarbij ruim 500 kinderen protesteerden voor de hekken van de Nuoncentrale in Diemen, en de ‘Art Action’: ‘De Zeven Zondes van Biomassacentrales’ waarbij  een kunstenaarsgroep een Labyrint aanlegde voor het hoofdkantoor van Nuon/ Vattenfal in Amsterdam zuidoost.


Coalitieakkoord Provincie Noord-Holland
In het coalitieakkoord van de provincie Noord-Holland wordt onder de titel: ‘Duurzaam doorpakken’  de visie op biomassacentrales als volgt verwoord: “...er is steeds meer maatschappelijke weerstand tegen biomassacentrales, onder andere omdat deze veel fijnstof uitstoten. Wij wenden onze invloed aan om de uitbreiding van bestaande of bouw van nieuwe grootschalige biomassacentrales tegen te gaan”. Hoewel burgers en Europese wetenschappers (zie rapport Europese Academie voor wetenschappen van 10 sept 2019) en onder meer het RIVM al langer de noodklok luiden over de ernstige gevolgen van verbranding bij biomassa voor het klimaat en de volksgezondheid, lijken politici en bedrijven als RWE en Vattenfall zich hier weinig van aan te trekken.
 

Gevolgen van de PAS uitspraak voor de geplande Biomassacentrales
Eerdere acties werden georganiseerd vanuit de vraag: ‘hoe kan het zijn dat Nuon/ Vattenfall doorgaat met de bouw van de grootste biomassacentrale van Nederland terwijl het verbranden van hout meer uitstoot dan het verbranden van aardgas en steenkool samen, met alle gevolgen voor de volksgezondheid van dien?’ Door de uitspraak van de Raad van State over PAS op 29 mei jl. mogen bedrijven, maar ook wegen en vliegvelden, PAS niet meer gebruiken als basis voor een vergunning. 

 

Drie routes tegen de biomassacentrale: Er liggen volgens het actiecomité nu drie routes open:

1. Den Haag komt tot inkeer en stopt onmiddellijk met de landelijke subsidie op biomassa;

2. Het nieuw aangetreden Europese parlement komt tot bezinning en past p.o. de formulering aan over biomassa in klimaatakkoord;

3.  De gang naar de rechter. De laatste zal worden aangespannen door de verenigde actiegroepen ism Johan Vollenbroek van Mobilisation en de advocaat van de stifstofzaak (PAS) Valentijn Wösten. Hiervoor is er een substantieel bedrag nodig. “Het gaat om een ingewikkelde en tijdrovende procedure. We hebben tot nu toe via crowdfunding ca €3.800 opgehaald, maar het streefbedrag is €35.000 euro”


Achtergrond
Nederland heeft een Europese verplichting om in 2023 voor 14% duurzame energie op te wekken. De provincie Noord-Holland wil in 2050 een klimaatneutrale provincie zijn. Landelijk is er gekozen voor ‘Bijna Energie Neutrale Gebouwen’ in 2020 en Amsterdam moet samen met Diemen ‘van het gas af’ in 2040. Om deze reden heeft Nuon/ Vattenfal aangekondigd de grootste biomassacentrale van Nederland in Diemen/ IJburg, te bouwen en zijn de plannen in een vergevorderd stadium. De geclaimde duurzaamheid van biomassacentrales staat echter steeds meer ter discussie, op het gebied van uitstoot maar ook de verwoestende effecten hiervan voor de ecologie en biodiversiteit. Het Planbureau voor de Leefomgeving en de Sociaal Economische Raad heeft daarom aangekondigd onderzoek te doen naar biomassa. Enkele hoogleraren noemen de inzet op biomassa “een onbegrijpelijk dwaalspoor van het groenste kabinet”. De geplande biomassacentrale van NUON zal worden gestookt op houtpellets, samengeperste korrels hout. Bij de verbranding van biomassa komen verschillende zeer schadelijke stoffen vrij zoals furanen, kwik, stikstofoxiden, koolmonoxide en fijnstof. Het RIVM heeft vorig jaar aangegeven dat verbranding van biomassa zelfs meer uitstoot geeft van fijnstof en CO2 dan steenkool. Toch worden er nu vele biomassacentrales gebouwd in Nederland met miljarden subsidie van de overheid (SDE+), bekostigd uit de Opslag voor Duurzame Energie (ODE)

Biomassacentrale Biomassacentrale