Hoorn wil in 2040 energieneutrale gemeente zijn

Inspiratiedag Energie & Duurzaamheid 2019

HOORNGIDS | Op 17 oktober doen ruim 200 leerlingen mee aan de hackathon tijdens de Inspiratiedag Energie & Duurzaamheid. De Inspiratiedag Energie & Duurzaamheid is gericht op het bedrijfsleven in Noord-Holland om een overzicht te geven van de mogelijkheden die er zijn en komen op het gebied van verduurzaming, energie en circulariteit. Met 20 sprekers van bedrijven, die voorop lopen op deze gebieden en een inspiratiebeurs krijgen ondernemers volop informatie en inspiratie.

 

Verbinding met het onderwijs
Tijdens de Inspiratiedag zal een groep van ruim 200 studenten en leerlingen (HAVO/VWO/Technasia/MBO/HBO) zich buigen over een probleem in de regio op het gebied van Energietransitie. Ze kunnen daarbij kiezen uit 4 concrete problemen. Ze bereiden zich voor op school met hun team en krijgen tijdens de dag inspiratie van jonge ondernemers en experts uit de sector. Ook zullen ze bedrijven bezoeken op de beursvloer en linken aan hun oplossing. Aan het eind van de dag worden de ideeën gepresenteerd aan de jury en gaat het winnende team naar huis met een mooi prijzenpakket en de mogelijkheid om het idee gedurende het schooljaar verder uit te werken met medewerking van bedrijven en gemeenten uit de regio.

 

Hoorn energieneutraal

De studenten kunnen kiezen uit 4 casussen op het gebied van warmtetransitie in de gemeente Hoorn. Hoorn wil in 2040 een energieneutrale gemeente zijn. Ze wil dus evenveel duurzame energie opwekken als de stad gebruikt. Een belangrijk onderdeel hiervan is het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving.

Samen met de gemeente Hoorn zijn de casussen opgesteld, waar de 200 deelnemers een creatieve oplossing voor mogen verzinnen. Zo kunnen de teams kiezen voor een monumentale woning in de binnenstad uit 1700, een complete wijk, eigendom van een woningstichting, een oud schoolgebouw dat recent gerestaureerd is en twee bedrijven op het industrieterrein Hoorn80, die grootverbruikers zijn voor stroom en water en veel restwarmte hebben.

 

Verder ontwikkelen en uitvoeren

Het winnende team gaat in de loop van dit schooljaar samen met de gemeente Alkmaar en gemeente Hoorn en een aantal bedrijven kijken in hoeverre het idee verder ontwikkeld en eventueel zelf uitgevoerd kan worden. Daarnaast ontvangt het winnende team een mooi prijzenpakket met een Google Chromecast van Mediamarkt Heerhugowaard, een Dopper van Create, 2 heats karten en een spel lasergamen bij Skaventure Schagen, gedoneerd door Groen door Doen!, een trui en waardebon van 786 Fridge, en een powerbank en douchemeter van ENGIE Services Noordwest.

 

Lespakket

De teams hebben onlangs het lespakket ontvangen en bereiden zich de komende weken voor op school. Op 17 oktober komen ze naar de Meent Bauerfeind in Alkmaar, waar hen nog een inspirerende middag te wachten staat, met colleges van jonge ondernemers, kennismaking met duurzame bedrijven en een brainstormsessie met diverse experts. Zo komen ze uiteindelijk tot een plan dat zij aan het eind van de dag in een pitch van 2 minuten aan de jury presenteren. Alle ideeën komen vervolgens in de centrale hal van de Meent te hangen.

Inspiratiedag Energie & Duurzaamheid 2019 Inspiratiedag Energie & Duurzaamheid 2019