Burgerinitiatief wil intrekking kapvergunning bomen Westerdijk

23-09-2019

HOORNGIDS | De groep mensen achter het burgerinitiatief over de populieren op de Westerdijk heeft zich in een brief gericht tot de gemeenteraad van Hoorn. De groep wil bereiken dat de huidige kapvergunning wordt ingetrokken en een nieuwe wordt opgesteld voor de populieren aan de Noorderveemarkt, ’t Oude Sluisje en twee specifieke populieren aan de Westerdijk. Zie de brief hieronder. 
 
Geachte Raad,

Mede namens een aantal omwonenden die zich hebben ingezet voor het burgerinitiatief over de populieren op de Westerdijk, deel ik u mee dat wij graag zouden zien dat u het raadsbesluit over het burgerinitiatief aanneemt, met name vanwege de aanbevelingen die u in punt 2 meegeeft aan het college, waaronder de aanbeveling de beslissing over kap te heroverwegen en nog eens  in gesprek te gaan met omwonenden.

We stellen dit ondanks het feit dat ons vertrouwen in de wethouder is geschonden omdat hij onwaarheid heeft gesproken over een toezegging van het hoogheemraadschap over herplant en hij een kapvergunning heeft aangevraagd tijdens het zomerreces, terwijl hij ons had beloofd dit niet te doen.

Wij zijn dit weekeinde in klein comité bijeen geweest, en zijn het er met elkaar over eens dat we het volgende graag zouden zien van het college:

- Het college zou de huidige kapvergunning moeten intrekken, en eventueel een nieuwe kapvergunng kunnen afgeven voor de populieren aan de Noorderveemarkt, ’t Oude Sluisje én twee populieren aan de Westerdijk die bij storm schade kunnen veroorzaken aan woonhuizen.
-  Voor de bomen waar het burgerinitiatief zich op richt (de gezichtsbepalende bomen tussen de Geldersesteeg en de Paardensteeg, waarvan de Bomendienst heeft bepaald dat deze nog minimaal 15 jaar meekunnen) zou pas een nieuwe kapvergunning moeten worden verstrekt zodra de gemeente een vergunning heeft van het hoogheemraadschap voor herplant en de gemeente duidelijke afspraken heeft gemaakt met omwonenden over hoe, waar en wanneer wordt herplant (ook in verband met parkeerplaatsen die mogelijk moeten wijken voor nieuw te planten bomen).
- Aangezien het hoogheemraadschap duidelijk heeft gemaakt dat er geen herplant in het dijklichaam mag plaatshebben, zou het college moeten kijken of het, al dan niet zonder vergunning van het hoogheemraadschap, kan herplanten LANGS de Westerdijk voordat er gekapt wordt OP de Westerdijk. Bomen die nu geplant worden, kunnen in de minimaal 15 jaar dat de Canadese populieren volgens de Bomendienst nog meekunnen, een aardig eind zijn opgeschoten.
- Zolang de populieren aan de Westerdijk blijven staan moeten ze goed worden onderhouden. Dus: takken eruit die dood zijn of die los zijn komen te hangen na storm. En dus niet: kandelaberen (alle takken eraf) zoals is gebeurd op de Noorderveemarkt. In het door de gemeente bestelde rapport van de Bomendienst staat duidelijk dat nieuw aangegroeide takken van gekandelaberde populieren snel afbreken. We hebben gezien op de Noorderveemarkt waar dat toe kan leiden.

Mocht u naar aanleiding van bovenstaande nog vragen hebben: Wij staan tot uw beschikking op maandag 23 september vanaf 19:30 uur in de foyer van de raadszaal.

Met vriendelijke groet,
Eric van de Beek

 

Westerdijk populieren Westerdijk populieren