Veel overlast in deel van Kersenboogerd

Insprekers mevr. Blok, mevr. Horstman en dhr. Serier

HOORNGIDS | In een volle raadzaal met veel publieke belangstelling, kregen drie bewoners het woord om over de verstoorde woonsituatie in hun buurt te spreken. In de buurt rond de Reiger en de Grutto worden huizen die vrij komen opgekocht door beleggers, die de woningen verhuren aan arbeidsmigranten, zoals uit Polen. Los van het feit dat starters op de woningmarkt zo geen kans krijgen, worden in een aantal gevallen ook huizen verhuurd zonder dat daar vergunning voor is verleend. Officieel zijn er volgens de insprekers drie vergunningen verleend, maar in zeker negen woningen zijn arbeidsmigranten ondergebracht.

De overlast die de bewoners hiervan zeggen te ondervinden is aanzienlijk. Geluidsoverlast, weggeworpen vuil, waaronder drankflessen, stank van het roken van wiet. Met de bewoners die dit veroorzaken is tevergeefs getracht daar in alle redelijkheid over te praten. Een inspreker heeft in de afgelopen jaren getracht afspraken te maken met bewoners en verhuurders. Dit heeft geen effect gehad.

Diverse fracties gaven blijk van hun zorgen en zullen dit onderwerp de aandacht geven die het verdient. De Hoornse Onafhankelijke Partij heeft met bewoners gesproken en vraagt wat er gedaan gaat worden aan de illegale woningverhuur. Er bestaan afspraken over voorwaarden van het verlenen van vergunning van woningruimte voor arbeidsmigranten. Zo mogen er niet meer dan vier bewoners per woning zijn en dient er minimaal 50 meter afstand te zijn tussen dergelijke woningen.

Wethouder Ben Tap en  burgemeester Jan Nieuwenburg maakten duidelijk dat er 34 vergunningen zijn verleend en dat daar controle en handhaving op wordt gepleegd. Het is duidelijk dat daarnaast ook illegaal wordt verhuurd. De burgemeester roept ieder op zo’n situatie te melden. Hij zegt toe dat er zeker gecontroleerd en gehandhaafd zal worden bij de gevallen die hem via de insprekende bewoners en via Robert Vinkenborg van HOP zijn gemeld. Hij vindt het zeer belangrijk dat Hoorn leefbaar en veilig blijft.

Overlast door illegale verhuur Overlast door illegale verhuur
Inspreker dhr Serier Inspreker dhr Serier