Reddingspoging populieren aan de Westerdijk

Burgerinitiatief wil second opinion boomdeskundige

HOORNGIDS | Het burgerinitiatief dat zich richt tegen het kappen van de beeldbepalende populieren aan de Westerdijk in Hoorn is nog steeds volstrekt niet overtuigd van de noodzaak tot kappen en wil daarom een second opinion.
 

Een woordvoerder: ”Wethouder Simon Broersma wil Canadese populieren kappen op de Westerdijk, omdat hij denkt dat deze hun langste tijd hebben gehad. Wij van het burgerinitiatief willen een second opinion aanvragen bij de boomdeskundige die de helft van alle bomen gered heeft die de gemeente Amsterdam wilde kappen in het Vondelpark. Het is niet zeker dat zijn bevindingen over de populieren aan de Westerdijk eenzelfde resultaat zullen hebben. Maar zeker is voor ons dat het rijtje van dertien bomen op de Westerdijk, op één na, kerngezond zijn en alleen bij storm takken laten vallen.”

Hoorzitting
”De 1252 euro die we nodig hebben voor de second opinion moeten we uiterlijk maandag 30 september bij elkaar zien te krijgen. Dit omdat we nog tot 12 oktober hebben om informatie te sturen voor de hoorzitting waarin onze bezwaarschriften worden behandeld. De boomdeskundige heeft dus nog maar krap twee weken om zijn onderzoek te doen. We kunnen hem pas opdracht geven als we het geld bij elkaar hebben.
Wij van het het burgerintiatief hadden de gemeenteraad opgeroepen een second opinion uit te laten voeren. Maar wethouder Broersma heeft daar een stokje voor gestoken door een kapvergunning aan te vragen nog voordat ons burgerinitiatief in de gemeentraad kon worden behaneld. Omdat de zaak nu ’onder de rechter is’ kan de gemeenteraad geen enkele actie meer ondernemen en is in feite monddood gemaakt.
Halen we het streefbedrag van 1252 euro niet, dan gaan de donaties naar Buurtvereniging Bewoners Havenkwartier, tenzij je een bedrag hebt gestort gelijk aan of groter dan 100 euro en je aangeeft dat je dit terug wilt.”

Westerdijk Hoorn vanaf water Westerdijk Hoorn vanaf water