Volle bak

Column van Sjaak Grosthuizen

HOORNGIDS | Natuurlijk vermoedde ik, toen ik afgelopen dinsdagavond bij het betreden van de Hoornse raadzaal de publieke tribunes bijna geheel gevuld aantrof, een cameraman van streekomroep WEEFF met camera en statief zag rondlopen op zoek naar een goede plek om alles goed te kunnen vastleggen en de fotograaf van de krant naast de perstafel zijn camera zag uitpakken, dat al die mensen niet waren toegestroomd om de presentatie van mijn op dat moment uitgekomen bundel met columns ‘Weefsels’ live te kunnen volgen.

Zij kwamen natuurlijk voor enkele belangwekkender zaken die zich dinsdagavond ter vergadering zouden afspelen. Het was wel mooi meegenomen dat er wat volk in de zaal zat. Het was mij grootmoedig toegestaan om Robert Vinkenborg, die het voorwoord voor de digitale bundel schreef, het enige geprinte exemplaar te overhandigen voordat het echte politieke spel zou aanvangen. Ik kende de agenda voor die avond wel en er stonden verschillende agendapunten te wachten op verlossende woorden. Zo meende ik dat het onderwerp over het terugdringen van tekorten op het Sociaal Domein van groot belang was. Een tekort van bijna vijf miljoen, daarover zou menig burger van de stad onrustig van kunnen slapen. Dat moest toch zeker een uitpuilende raadszaal rechtvaardigen.

Binnen de kortste keren werd duidelijk dat het toegestroomde puik van de bevolking voor heel andere zaken kwamen. Er werden een nieuw raadslid en een commissielid ingezworen en natuurlijk mag men verwachten dat trotse familieleden en vrienden daar graag even bij wilden zijn. Dirk Oud, de CDA-man die zijn zetel in Hoorn opgaf om het verre Limburgse Gulpen uit een politiek slob te trekken zou ook best enige partijleden aangelokt kunnen hebben. Bovendien kwamen er ook enkele burgers inspreken. Allereerst over de bomen op de Westerdijk, die op het punt staan te worden gekapt. Aan een bescheiden applausje ergens achter in de zaal mocht je afleiden dat een deel van de mensen was meegekomen om hun ongerustheid hierover uit te dragen. Voorts kwamen enkele mensen aan het woord, wier verdraagzaamheid jegens arbeidsmigranten te veel op de proef werd gesteld. Ook zij genoten de steun van buurt- en lotgenoten.

Ik geef direct toe, dat hardnekkige overlast ook een ernstige zaak is. Overlast, veroorzaakt door jonge buitenlandse arbeiders die op illegale wijze woningen huren buiten de gemaakte afspraken hierover om, moet je gewoon bestrijden. In het weerwoord van wethouder en burgemeester zou je kunnen concluderen, dat zij dit soort zaken goed hebben geregeld met controle en handhaving, maar duidelijk werd dat de vermelde overlast juist gevallen betrof die daarbuiten vielen. De te hulp gevraagde politie deed te weinig of kon niets doen of kan alleen wat doen na meer dan tien meldingen. Pokon voor populisten, zou Johan van der Tuin zeggen. De gekwelde bewoners konden naar huis in de wetenschap dat hun klacht eindelijk serieus genomen zou worden. Kennelijk is dit de beste manier om dergelijke zaken aan te pakken.

Voor de echte agendapunten bleef gelukkig nog wat tijd over. Raad breed werd nog even instemming betuigd met de wens om bij grote projecten financiële risico’s te ontlopen door vaker deelprojectplannen aan de raad voor te leggen. Dit klinkt geruststellend, maar ik ben ontzettend blij dat ik niet medeverantwoordelijk ben voor tegenslagen – waar komen die in ’s hemelsnaam altijd vandaan? – die zich gaan voordoen. Alle raadsleden zijn over enkele jaren aan te wijzen als medeveroorzakers ervan. Dat is weer eens anders dan dit alleen de coalitiepartijtjes aan te wrijven. Dapper! Echt dapper!

Mag je de raad capabel achten om plotselinge financiële tegenvallers aan te pakken op een voor de Hoornse schatkist gunstige wijze? Daar begint het wel op te lijken. Het heikele punt van aanpak tekorten op het Sociale Domein wordt ferm kritisch en met verwachting dat het in de toekomst vast wel kan worden opgelost in een breed gedragen amendement vastgelegd. Voor nu: alles botertje tot de boom en voor 2020: dat zien we dan wel weer. Voor de komende maanden volle bak vooruit. Zo hoort het te gaan met lokale politieke handelingen en dit garandeert ook voor mij dat er in de komende tijd nog genoeg stof zal blijven om het er eens over te hebben.

Toch jammer dat het toegestroomde publiek toen al grotendeels naar huis was.

Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column