Geen verwachte stikstofproblemen bouwprojecten Hoorn

30-09-2019

HOORNGIDS | De Raad van State heeft met haar ‘stikstofuitspraak’ vele projecten doen stilleggen of niet ten uitvoer laten komen. VOCHoorn heeft haar bezorgdheid uitgesproken over de mogelijke stedebouwkundige gevolgen voor Hoorn en om die reden vragen gesteld aan het College van  B&W. Hierbij de vragen en daaronder de beantwoording. 

 

Geachte heer Ruppert,
U hebt namens de fractie VOCHOORN vragen gesteld over de stikstofuitspraak van de Raad van State in relatie tot nieuwbouwplannen in Hoorn. Met deze brief beantwoorden wij de gestelde vragen.

inleiding
Op 29 mei 2019 deed de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State twee belangrijke uitspraken over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). De Afdeling oordeelde dat het PAS niet als basis mag worden gebruikt voor toestemming voor activiteiten die extra stikstofuitstoot veroorzaken. Op basis van het PAS wordt, vooruitlopend op toekomstige positieve gevolgen van maatregelen voor beschermde natuurgebieden, alvast toestemming gegeven voor activiteiten die mogelijk schadelijk zijn voor die gebieden. Een dergelijk toestemming vooraf is op grond van de Europese Habitatrichtlijn niet toegestaan. Die eist namelijk dat vooraf vast moet staan dat de geplande maatregelen daadwerkelijk resultaat hebben. Zoals bekend hebben de uitspraken een grote impact op diverse projecten in Nederland. Beide uitspraken zijn te vinden via:
• https://www.raadvanstate.nI/proqramma-aanpak/@115602/201600614-3-r2/
• https://www.raadvanstate.nl/programma-aanpak/(a)115590/201506170-2-r2/
Op 6 augustus en 10 september jl. hebben wij hierover ook al vragen gekregen van het TV programma Nieuwsuur en het Noord-Hollands Dagblad. De beantwoording van die vragen was in de lijn met de beantwoording op uw vragen.

Vraag 1 Wat is de impact op Hoorn van de stikstofuitspraak van de Raad van State?
De gemeente Hoorn is een in hoofdzaak stedelijke gemeente, waarbij het buitengebied vooral een deel van het Markermeer betreft. Een groot deel van het Markermeer is aangewezen als Natura-2000 gebied. De door u genoemde andere in Noord-Holland gelegen Natura-2000 gebieden, de Polder Zeevang, de Eilandspolder en het IJsselmeer, zijn op flinke afstand van de gemeente Hoorn gelegen. In het PAS zijn alleen de Natura-2000 gebieden opgenomen waar tenminste één stikstofgevoelige habitat voorkomt dat te maken heeft met overbelasting door stikstof. Dit is het geval voor 118 van de 160 Natura-2000 gebieden. De gebieden Markermeer-IJmeer, IJsselmeer en Polder Zeevang vallen hier niet onder. Hieronder treft u de link aan naar de website met alles PAS-gebieden. https://www.bii12.nl/onderwerpen/programma-aanpak-stikstof/over-het-pas/
Om deze reden wordt op dit moment de conclusie getrokken dat de uitspraken van de Raad  van State van 29 mei jl. geen effect heeft op lopende projecten binnen de gemeente Hoorn. Deze conclusie zien wij bevestigd in een recente uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State d.d. 21 augustus 2019. In deze zaak heeft een bestemmingsplan van de gemeente Almere stand gehouden met de bevestiging dat het Natura-2000 gebied Markermeer-IJmeer niet gevoelig is voor stikstof. De Afdeling verwijst hiervoor naar het beheerplan ”Natura-2000 Beheerplan IJsselmeergebied 2017-2023”, waarin staat dat in Markermeer & IJmeer geen sprake is van een knelpunt als gevolg van (extra) stikstofdepositie. Link naar deze uitspraak:
http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id^ECLI:NL:RVS:2019:2835|

Vraag 2 Komt de woningbouwplanontwikkeling in de Bangert en Oostpolder en het Holenkwartier in gevaar?
Verwijzend naar de beantwoording van vraag 1 zijn wij van mening dat dit niet het geval is.

Vraag 3 Wat zijn de consequenties van deze uitspraak voor de verdere ontwikkeling van bedrijventerrein Zevenhuis?
Verwijzend naar de beantwoording van vraag 1 verwachten wij dat beide uitspraken geen negatieve consequenties hebben voor de verdere ontwikkeling van bedrijventerrein Zevenhuis.

Vraag 4 Dreigen grote bouwkundige en infrastructurele ontwikkelingen in het gebied Poort van Hoorn, welke zo belangrijk zijn voor Hoorn, door deze uitspraak in gevaar te komen?
Verwijzend naar de beantwoording van vraag 1 verwachten wij niet dat de grote bouwkundige en infrastructurele ontwikkelingen in het gebied Poort van Hoorn in gevaar komen. Aanvullend willen wij u hierbij melden dat wij geen nadelige effecten binnen de gemeente Hoorn verwachten bij de versterking van de Markermeerdijken en het daaraan gekoppelde stadsstrand.

Met vriendelijke groet,
Burgemeester en wethouders van Hoorn 

Poort van Hoorn Poort van Hoorn