Opslag kunstgrasrollen Schelphoek volgens de normen

Limiet van 10.000 ton aan kunstgrasmatten

HOORNGIDS | De Hoornse lokale politieke partijen Sociaal Hoorn en Hoorn Lokaal hebben hun verontrusting uitgesproken over de grote hoeveelheid kunstgrasrollen die zijn opgeslagen op het terrein van de Schelphoek. De partijen hebben daarover vragen gesteld aan het college van B&W. Hierbij de beantwoording.

Beste heer Van der Veer en Assendelft,
U heeft vragen gesteld over de opslag van rollen kunstgras binnen de gemeente Hoorn. In deze brief leest u de antwoorden op uw vragen.

1. Vindt het college het wenselijk om een dergelijke opslag van kunstgrasrollen binnen de gemeentegrenzen te hebben? Zo ja, waarom?
De milieuvergunning staat de opslag van kunstgrasrollen toe en de voorschriften die schade aan het milieu en de directe omgeving moeten beperken zijn actueel en worden correct nageleefd, (laatste controle 5 september 2019).
2. Is er een vergunning aangevraagd voor het opslaan van de kunstgrasrollen? Hoeveel kunstgrasrollen mogen op deze locatie worden opgeslagen?
Voor de locatie Schelphoek 1 is op 4 augustus 2015 een omgevingsvergunning verleend. Kunstgrasmatten worden geschaard onder overig bouw- en sloopafval met de Euralcode 170904c. Bij voorschrift H. 1 van de vergunning wordt deze code genoemd zodat het bedrijf deze stoffen mag accepteren en opslaan. Met het bedrijf is besproken dat niet meer dan 10.000 ton aan kunstgrasmatten mag worden opgeslagen.
3. Welke bepalingen staan in deze vergunning om de schadelijke stoffen te isoleren van de omgeving? Is de bodem afgedekt? Is er een risico op bodemverontreiniging? Is er sprake van waterverontreiniging, gezien de ligging direct aan het Markermeer?
In de vergunning van 4 augustus 2015 zijn bij het hoofdstuk C. Bodem voorschriften opgenomen ten aanzien van bescherming van de bodem. In de voorschriften C. 1 tot en met C.18 worden voorzieningen en maatregelen genoemd om een verwaarloosbaar bodemrisico te realiseren. De kunststof grasmatten liggen op een vloeistofdichte vloer. Hemelwater en percolaatwater uit de kunstgrasmatten (doorsijpelend regenwater) wordt afgevoerd naar het terreinriool dat is aangesloten op het vuilwaterrioolstelsel van de gemeente Hoorn. Daardoor wordt voorkomen dat regenwater in het Markermeer kan komen. Vooraf is door GBN een rapport overgelegd van onderzoek naar de kwaliteit van het regenwater, die door Waterschap Brabantse Delta in augustus 2018 is uitgevoerd op de locatie van TUF recycling waar dit materiaal vandaan komt. Uit het rapport blijkt dat er geen sprake is van uitloging van het opgeslagen materiaal. Daarnaast is advies gevraagd aan het HHNK. Uit het advies bleek dat de samenstelling van het regenwater binnen de grenzen van de toegestane lozingswaarden van het Activiteitenbesluit valt.
4. Is de vergunning van tijdelijke aard? Zo ja, voor hoe lang? Zo nee, is deze voor onbepaalde tijd afgegeven en waarom? De opslag van kunstgrasrollen mag alleen maar tijdelijk zijn (drie jaar).
De omgevingsvergunning (milieu) nr. RUD15.85368 van 4 augustus 2015 is voor onbepaalde tijd verleend. Er zijn in de vergunning geen voorschriften opgenomen van tijdelijke aard.
5. Op welke wijze is het toezicht georganiseerd op het naleven van de gestelde eisen bij de opslag van de kunstgrasrollen? Speelt de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) hier een rol? Zo, ja welke? Zo nee, waarom niet?
De gemeente Hoorn is bevoegd gezag waarbij de toezicht en handhaving op milieugebied gemandateerd is aan de OD NHN. Voor zover bij de OD NHN bekend is de ILT niet betrokken bij deze zaak. De ILT heeft haar eigen bevoegdheden en zal indien nodig hier naar handelen.
6. Zijn er op dit moment al overtredingen geweest? Zo ja, waarom is de gemeenteraad daar niet over geïnformeerd? Dit is volgens de richtlijn van het ministerie wel gewenst.
Nee, er zijn door de ODNHN geen overtredingen geconstateerd.
7. Welke maatregelen hanteert de gemeente bij een overtreding? Graag een volledig overzicht van de overtreding en de daarbij horende maatregel.
In het geval van een overtreding wordt de overtreder gesommeerd binnen een redelijke termijn de overtreding ongedaan te maken. Afhankelijk van de aard en omvang van de overtreding alsmede de motivatie achter de overtreding volgen we een regionaal vastgesteld handhavingsprotocol. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van bestuursrechtelijke handhavingsinstrumenten. Dat kunnen zijn een last onder dwangsom en bestuursdwang waarbij in dit laatste geval de gemeente noodzakelijke voorzieningen kan treffen. Het reikt te ver om voor alle mogelijke overtredingen de maatregelen te beschrijven die de gemeente kan treffen.
8. Zijn de kunstgrasrollen afkomstig van Hoornse velden, vanuit de regio, provincie, Nederland of zelfs van buiten onze landsgrenzen?
Het kunstgras is afkomstig uit verschillende delen van Nederland.
9. Is er sprake van doorverkoop van kunstgras naar andere landen?
Voor zover bekend is er geen doorverkoop naar het buitenland. De al eerder genoemde alliantie van samenwerkende kunstgrasleveranciers en - aannemers heeft het doel het kunstgras te verwerken tot nieuwe grondstoffen onder eigen beheer.
10. Worden de kunstgrasrollen op een milieuvriendelijke en duurzame wijze gerecycled? Op welke termijn en waar gaat dit gebeuren?
De verwerking van kunstgrasmatten wordt genoemd in het Landelijk Afvalbeheerplan en de circulaire economie. Een kringloopeconomie of circulaire economie is een economisch en industrieel systeem waarin geen eindige grondstofvoorraden worden uitgeput en waarin reststoffen volledig opnieuw worden ingezet in het systeem. De GBN heeft bij de OD NZKG een omgevingsvergunning gevraagd voor het oprichten van een verwerkingsfabriek voor hoogwaardige transparante en circulaire verwerking van de Nederlandse kunstgrasvelden, waarin tevens de volledige materiaalstroom van input tot output volledig volgbaar en traceerbaar is. De locatie wordt gevestigd aan de Santoriniweg in het Westelijk havengebied van Amsterdam. Uit contacten met de ODN ZKG blijkt dat een vergunning in het vooruitzicht is gesteld.

Vertrouwende erop uw vragen hiermee beantwoord te hebben.
Met vriendelijke groet,
Burgemeester en wethouders van Hoorn

 

Kunstgras rollen Kunstgras rollen