Waarom Wooncompagnie zo’n ‘kabaal’ maakt

Eén vuist tegen de verhuurderheffing

HOORNGIDS | Het is de meesten van u ongetwijfeld opgevallen: Wooncompagnie maakt het nodige ‘kabaal’ rond diverse thema’s. Dat zou tot de vraag kunnen leiden: kan de corporatie zich niet beter bezighouden met onderhoud, vragen van huurders en iets doen aan die lange wachtlijsten? Juist dát zijn echter de redenen van het verzet tegen (overheids)maatregelen. 

Eén vuist tegen de verhuurderheffing
Met de hashtag #ikwileenhuis willen corporaties de wooncrisis een gezicht geven. Dat is hard nodig. In Den Haag wordt zo druk gesproken over lange wachtlijsten en hoge huizenprijzen, dat je bijna vergeet waar het echt om gaat: om mensen die te lang moeten wachten op een geschikte woning. Wooncompagnie ziet in alle reacties en verhalen die mensen delen een duidelijke aanmoediging om verdere stappen te nemen. De Woonbond, Rochdale en Wooncompagnie zijn initiatiefnemers van deze actie, waar meer dan de helft van de corporaties in ons land zich inmiddels bij heeft aangesloten.

Slechts het begin
Met een oproep om je verhaal te delen, lossen we de wooncrisis niet op. De oproep om dat te doen is slechts het begin. Een krachtige vervolgstap is de actie tegen de Verhuurderheffing, waar 140 corporaties aan deelnemen. In september betalen alle corporaties in Nederland deze belasting, die wordt opgebracht door mensen die in een sociale huurwoning wonen. Mensen dus, die het toch al niet breed hebben en niets terugzien voor het geld dat zij ophoesten. Door de heffing houdt de corporatie namelijk aanzienlijk minder geld over voor onderhoud, verduurzaming en nieuwbouw.

150.000 Woningen in 10 jaar
Dit jaar draagt Wooncompagnie 12,4 miljoen euro af. Voor dit bedrag zou de woningcorporaties 75 woningen kunnen bouwen. Over een periode van 10 jaar gaat het dus om 750 extra woningen in het werkgebied. Als je doorrekent wat alle corporaties in die tijd kunnen bouwen: 150.000 woningen. 

Heffing zichtbaar maken
Corporaties die deelnemen aan de actie maakten 26 september bekend welk bedrag zij hebben afgedragen én het aantal woningen dat zij ervoor hadden kunnen bouwen. Zo willen ze de impact van de heffing zichtbaar maken. En het werd opgepikt: Minister Ollongren moest zich afmelden bij de uitreiking van de Aedes Innovatiechallenge, omdat ze vragen moest beantwoorden in de kamer en ook de media hebben breed de twitteractie opgepikt. Een mooi voorbeeld: het FD berichtte 26 september dat de kamer onderzoek wil naar de belastingafdracht van corporaties en dat de coalitiepartijen geschrokken waren van de hoogte van het bedrag. Er wordt toegewerkt naar een climax. Houd u dus vooral www.wooncrisis.nl goed in de gaten.

Bezwaar
Het ingediende bezwaar tegen het wetsvoorstel Huur en Inkomensgrenzen luidt aldus:
”Eerder maakten we, met een veertigtal collega-corporaties, bezwaar tegen het concept wetsvoorstel Huur en Inkomensgrenzen. De gepresenteerde nieuwe inkomensgrenzen leiden in onze ogen tot een sociale huursector die alleen huisvesting biedt aan mensen die op de woningmarkt geen kant op kunnen. Dat is niet goed voor onze huurders, hun buurt en gemeente. Wél goed is een gevarieerde sector met verschillende huizentypen en bijbehorende huurprijzen voor verschillende type woningzoekenden en doelgroepen.

Wetsvoorstel kenbaar gemaakt aan Tweede Kamer
De minister heeft het wetsvoorstel inmiddels aan de Tweede Kamer kenbaar gemaakt. Eén lichtpuntje: er komt iets meer ruimte om van de inkomensgrenzen af te wijken. Dit moet wel worden vastgelegd in prestatieafspraken met gemeenten en huurdersorganisaties. Wooncompagnie blijft zich bij het maken van deze afspraken inzetten op een huur/inkomenstabel die álle huishoudenstypes met een inkomen tot 42.000 euro toegang biedt tot de sociale huursector.

Ons Pleidooi
Onze actie tegen de Verhuurderheffing en ons bezwaar tegen het wetsvoorstel komen voort uit ons standpunt, verwoord in het Pleidooi. Het Pleidooi vat samen waar Wooncompagnie zich al jaren voor inzet: een sociale huursector als volwaardig onderdeel van de woningmarkt, met een gevarieerd, betaalbaar woningaanbod. Zodat de huurder kan kiezen welke woning bij hem of haar past.”

Wooncompagnie Geldelozeweg Hoorn 2 Wooncompagnie Geldelozeweg Hoorn 2