Museum van de 20e eeuw opent Telekids expositie

Tentoonstelling te zien t/m 21 juni 2020

HOORNGIDS | De vlag kan uit bij RTL 4; de zender bestaat precies dertig jaar. Op 2 oktober 1989 introduceerde RTL via een U-bochtconstructie in Luxemburg commerciële televisie in Nederland. Aanvankelijk gebeurde dat onder de noemer RTL Véronique, maar een jaar later werd de zender omgedoopt tot RTL 4.

Op Instagram staat de zender stil bij het jubileum, met beelden van de eerste week van Jan de Hoop als nieuwslezer. ”Ik herinner mij de eerste uitzending nog als de dag van gisteren”, twittert het boegbeeld van het RTL Ontbijtnieuws, dat hij dertig jaar later nog steeds presenteert. ”De meeste van mijn collega’s op de redactie zijn jonger dan 30, lieve help”, constateert de 64-jarige nieuwslezer, die onlangs zijn contract met nog twee jaar verlengde. Hij is binnenkort zelfs voor het eerst primetime te zien met zijn eigen show Jan houdt hoop, waarin hij op straat de kennis van de jongere generatie test.

Ook Jeroen Pauw deelt op Instagram ”sweet memories”. Hij presenteerde met Loretta Schrijver de eerste uitzending van het avondnieuws. Samen met Rick Nieman, die er in 1996 bij kwam, vertelden de nieuwslezers van het eerste uur al in de talkshow Beau over het prille begin van de zender.

Irene Moors behoort ook tot de eerste gezichten. Zij presenteerde vanaf het begin het dagelijkse kinderprogramma Telekids, vier jaar later kwam Carlo Boszhard erbij. In het Museum van de 20e eeuw in Hoorn is een expositie geopend over Telekids, in het bijzijn van oud-medewerkers. Die tentoonstelling bestaat uit een verzameling van de leukste fragmenten en memorabilia zoals pruiken en kleding. Naast de expositie, die loopt tot en met 21 juni 2020, hebben Carlo en Irene voor de museumwinkel ook een boek over Telekids gemaakt, waarin ze anekdotes delen en herinneringen ophalen.

Bron: ANP

Telekids met Carlo & Irene Telekids met Carlo & Irene