Reparatie aan Hoofdtoren naar wens uitgevoerd

Situatie ná reparatie komt overeen met de oude situatie

HOORNGIDS | Volgens de Vereniging Hendrick de Keyser, eigenaar van onder andere de Hoofdtoren in Hoorn, is de reparatie aan de Hoofdtoren waar de nodige rumoer over is ontstaan uitgevoerd volgens de gegeven opdracht: herstellen conform de oude situatie.

In een toelichting zegt de woordvoerder daarover: ”Het werk is prima gedaan. De opdracht aan restauratie-aannemer PronkBouw was ’1 op 1 vervangen van de beschadigde blokken’ en dat waren vóór de aanvaring ook al natuursteenblokken in een afwijkende soort en met schijnvoegen. Alleen waren ze vóór de aanvaring verweerd. Op de foto’s ziet u de situatie in 1992, 2010 en de schade in 2019 en twee foto’s van de nieuwe situatie na reparatie.”

Hoofdtoren mét littekens
”Ik heb de locatie ook even aangeduid op de foto van 2010 en ook de foto waarop goed te zien is dat de schade in blokken zit die meer aansluiten op de onderliggende hoeksteen dan de naastliggende kalksteen. De situatie ná reparatie is conform de oude situatie, dus een Hoofdtoren mét littekens (alleen is dit litteken nog niet verweerd)!”

Hoofdtoren heeft meerdere reparatieplekken
”Men gebruikte in het verleden overigens wel vaker voor reparaties, wijzigingen, inboetwerk niet precies dezelfde natuursteen als de rest, maar een blok natuursteen dat op dat moment voorhanden was. Als je goed naar de Hoofdtoren kijkt, zie je meer inboet- en reparatieplekken in afwijkende steensoorten (hoe langer je ernaar kijkt, hoe meer je ziet!). Ik hoop hiermee de keuze en uitvoering van de reparatie goed te hebben toegelicht.”

Hoofdtoren Hoofdtoren
Hoofdtoren oud Hoofdtoren oud
Hoofdtoren na aanvaring Hoofdtoren na aanvaring
Hoofdtoren restauratie 1992 Hoofdtoren restauratie 1992
Hoofdtoren na eerdere reparatie Hoofdtoren na eerdere reparatie