Laatste kans voor Floris expositie

Precies 50 jaar geleden op tv

HOORNGIDS | Komende zaterdag, 5 oktober, is het exact een halve eeuw geleden dat de eerste aflevering van  Floris werd uitgezonden. Zondag 27 oktober is de allerlaatste dag dat de tentoonstelling ’Floris, 50 jaar jeugdheld’ in het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn te zien is. Vanwege de grote belangstelling en enthousiaste reacties was de expositie al verlengd.

Het museum had allerlei items verzameld of nagemaakt, van middeleeuwse meubelen tot toortsen, van kasteelmuren en -torens tot een kerker, van kleding tot wapens als zwaarden en schilden. De weinige ‘props’ die nog van de opnames in 1968 over waren zijn er ook te zien. En vele honderden zwartwit- én kleurenfoto’s die in archieven zijn opgeduikeld. Veel van deze objecten gaan nu naar Kasteel Doornenburg in Gelderland waar toen opnames zijn gemaakt. Voor het ‘speelkasteel’ zoekt het museum nog een mooie plek.

Legendarische Nederlandse jeugdserie
De legendarische, door Paul Verhoeven geregisseerde, Nederlandse jeugdserie Floris uit 1969, met Rutger Hauer in de titelrol, trekt nog steeds nieuwe generaties liefhebbers. Op zondagavond 5 oktober werd de eerste aflevering van Floris op de Nederlandse televisie uitgezonden. Heel Nederland keek naar ridder Floris en zijn metgezel, de Indiase fakir Sindala (Jos Bergman). Bijna drie miljoen zagen de eerste aflevering. De serie werd opgenomen in en rond de Gelderse kastelen Hernen en Doornenburg.

Floris boek 
Het prachtige en volledige boek ’FLORIS, Het complete verhaal achter de succesvolle televisieserie’ van Jaap Kooimans is nu voor slechts € 14,95 te koop in de museumwinkel van het Museum van de 20e Eeuw of via hun webshop: https://www.museumhoorn.com/13645843/boek-floris . Het bevat heel veel foto’s en alle informatie op maar liefst 382 pagina’s.
De tentoonstelling ’Floris, 50 jaar jeugdheld’ in het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn is nog tot en met zondag 27 oktober 2019 te zien. Zie ook www.museumhoorn.nl (http://www.museumhoorn.nl) 

Floris - Rutger Hauer Floris - Rutger Hauer
Floris expositie ook voor kinderen leuk Floris expositie ook voor kinderen leuk