Voorstellingen in Theater Het Pakhuis

Vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 oktober

HOORNGIDS | In het monumentale theaterpand ’Theater Het Pakhuis’ krijgt podiumtalent van nu en morgen alle ruimte en ondersteuning. Je ervaart de magie van theater in alle vormen. Hieronder de voorstellingen op 11, 12 en 13 oktober.

Maarten Westra Hoekzema: Tired Of Being Young

Vrijdag 11 oktober. Aanvang 20.30 uur, entree 12,50 euro. Wat is volwassen worden nou eigenlijk? En is het überhaupt wel nodig om volwassen te worden? Dat vraagt Maarten Westra Hoekzema zich op geheel eigen wijze af, in een mix van theater en comedy. Cabaret.nl schreef over hem: ‘Wat Maarten ook vertelt, het publiek hangt aan zijn lippen.’

Toen hij 25 was zag Maarten Westra Hoekzema de mensen om zich heen de job krijgen die ze altijd wilden, het lief veroveren waar ze altijd naar verlangd hadden en het huis kopen waar ze altijd van gedroomd hadden. Het enige wat hij deed was met open mond toekijken en denken: ‘Hoe doen ze het toch, hoe krijgen ze het voor elkaar?”. Nu, jaren later ziet hij iedereen om zich heen klagen over de job die ze altijd wilden, het lief waar ze zo naar verlangd hadden en de hypotheek waar ze nog tenminste twintig jaar aan vastzitten. Weer kijkt hij toe met open mond en denkt hij: ‘Hoe doen ze het toch? Hoe krijgen ze het voor elkaar?”. In Tired of being young vraagt Maarten zich af wat volwassen zijn nu eigenlijk is en vooral of het überhaupt wel nodig is volwassen te worden.

Tekst en spel: Maarten Westra Hoekzema

Coaching: Johan Petit

Lichtontwerp: Sander Salden

De pers over Maarten:

Maarten is een geboren verteller. Als verhalend cabaretier weet hij van a tot z te boeien. Wat Maarten ook vertelt, het publiek hangt aan zijn lippen. Zonder dat hij uitdrukkelijk op zoek is naar de grap valt er in deze voorstelling meer dan genoeg te lachen. Sommige stukken zijn in hun absurditeit ronduit hilarisch. De grappen vloeien natuurlijk voort uit het verhaal en daarmee is hij in de stand-upperige cabarettrend een aangename uitzondering. (Cabaret.nl)

Aangrijpend oprecht. Om te koesteren. (Theaterkrant.nl)

Fris en hartelijk theater met een angel. (Knack)

 

Tristesse, amour et passion met Frazz

Zaterdag 12 oktober. Aanvang 20.30 uur, entree 13,00 euro. Jazzkwartet FRAZZ speelt Franse chansons in een jazzy jasje, met een stevige contrabas in plaats van de accordeon. De band neemt je mee op een reis naar het grote gevoel, met vleugje nostalgie en swingende latin ritmes.

FRAZZ heeft een passie voor de Franse evergreens, maar vindt het ook heel erg leuk om parels uit te graven die – geheel ten onrechte – in vergetelheid zijn geraakt. Je hoort nummers voorbij komen van onder meer Serge Gainsbourg, Claude Nougaro, George Brassens, Barbara, Michel Legrand en Jacques Brel. En zijn jouw Franse lessen alweer even geleden? Dat geeft niet, want met de inleidingen van zangeres Wiebke Bonnet zul je toch veel van de poëzie van de teksten begrijpen.

In maart 2017 won FRAZZ tijdens de finale van het prestigieuze Concours de la Chanson Française in het Diligentia-Theater in Den Haag de Publieksprijs. De band bestaat uit Wiebke Bonnet (zang), Erik van Triest (piano), Marcel Booij (contrabas) en Karel Stemmerik (percussie).

 

Wegens succes herhaald: Carel Brouwers over Mozart

Zondag 13 oktober. Aanvang 15.00 uur, entree 10 euro inclusief een kopje koffie of thee. Na de succesvolle reprise van zijn lezing over Bach herhaalt meesterverteller en muzikant Carel Brouwers op zondag 13 oktober zijn voorstelling over Mozart. Brouwers neemt je mee in het leven en het werk van het muzikale genie en laat via boeiende verhalen zien dat Mozart ook maar een mens was van vlees en bloed.

‘Bijna maniakaal’ noemt Carel Brouwers zijn verlangen om alles te weten te komen van de componisten die hij bewondert, waaronder dus Mozart. “Ik verslind bijvoorbeeld biografieën en werken van muzikologen”, vertelt hij enthousiast. “Zo krijg je echt een beeld van zo’n componist. Vervolgens vind ik het dan heel leuk om dat aan anderen te vertellen - ik sta niet voor niets voor de klas in het dagelijks leven. Stiekem hoop ik dat ik de wereld met deze verhalen een beetje mooier maak.”

Bijeen brengen

In zijn lezing, die rijkelijk wordt geïllustreerd met beeld en (live) muziek, gunt Brouwers zijn publiek ook graag een kijkje in het métier van de componist. “Componeren betekent letterlijk bijeen brengen”, weet hij. “Een componist brengt inderdaad noten en ritmes bij elkaar. De grootheden in het vak hadden bovendien veel kennis van en gevoel voor schoonheid. Als je dan ook nog eens bereid bent om er kneiterhard voor te werken en veel te laten, kun je zo’n niveau bereiken als Mozart. Componeren is een ambacht, dat wil ik mensen graag meegeven.”

 

Een podiumervaring rijker

Of je nu komt kijken of een volgende keer zelf de vloer op gaat, Theater Het Pakhuis maakt je graag een podiumervaring rijker! Voor meer info, kijk op www.pakhuishoorn.nl (http://www.pakhuishoorn.nl).

Maarten Westra Hoekzema Maarten Westra Hoekzema
Frazz Frazz
Carel Brouwers Carel Brouwers