Ben weg

Column van Sjaak Grosthuizen

HOORNGIDS | Wie had dat nu gedacht? Wethouder Ben Tap gaat de lier aan de wilgen hangen. Zomaar lijkt het. Plotseling midden in de regeerperiode van dit college. Hij geeft er de brui aan. Hij vond het niet zo leuk meer, schijnt hij te hebben gezegd. Niet leuk meer? Werd hij wethouder, omdat het hem wel leuk leek? Ik heb mijn aflevering van Westfriese Kopstukken die helemaal aan hem gewijd is, nog eens bekeken. Dat was tijdens zijn eerste periode. Toen kwam hij bij mij en de kijkers over als iemand die weet wat hij doet en met genoegen het welslagen ervan beleeft.

Hij zei dat een echte D66’er nooit zomaar iets aanneemt omdat het in de krant stond. Altijd vragen blijven stellen. Google maar, hij zei het echt en ik vind dat een goede raad van hem. Het afzwaaien van Ben stond in de krant met de opmerking dat hij er geen plezier meer in had. Welnu, dan komen nu mijn vragen. Ben was drie jaar geleden verguld met de raad, omdat er kritische mensen in zaten, ook bij andere partijen dan D66. Wat is er misgegaan op dat gebied tijdens deze raadsperiode? Is er geen sprake meer van flink kritisch gevraag, waardoor je het juiste pad juist scherper gaat zien?  Is er alleen maar gezeur en gezeik?

In zijn aflevering van Westfriese Kopstukken zei hij dat hij zichzelf elke dag de vraag stelt: is dit goed voor de stad? En: als je echt iets voor de stad wilt bereiken, moet je bestuurder worden, want dan kun je aan de knoppen draaien. Hoe kon het gebeuren dan, dat het gedraai aan de knoppen niet meer de motivatie iets goeds te doen ondersteunde? Heeft Ben steken laten vallen die zulke grote gaten in het bestuurlijke breiwerk veroorzaakte, dat hij eigenlijk eerlijker schaamtevol zou moeten toegeven dat hij er niks van gemaakt heeft? Even dacht ik aan het geweldige vakantieberichtje dat ging over het brouwen van een speciaal biertje met een duidelijk Hoornse naam. Dat biertje zal toch wel gelukt zijn? En als ’t nergens naar smaakt, zou dat dan zozeer aan hem knagen dat hij zou denken: als ik al geen biertje meer kan maken, wat kan men dan van mij verwachten op het gebied van stadsbestuurder? Mislukt biertje wordt minder getapt.

In de krant kunnen we lezen dat het juist zijn gedrevenheid was, dat hem in conflict bracht met de gemeenteraad. Dick Bennis van het CDA lijkt daarbij de grootste nagel te zijn aan zijn doodskist. Wat moet je denken van een man die Ben prijst voor ‘zijn visie, die Hoorn oversteeg’ en tegelijkertijd van harte indiener was van een motie van treurnis tegen Ben Tap? Ben was niet snel genoeg met informatie te verstrekken over waarmee hij allemaal bezig was. Hij maakte er kennelijk een Bende van. De taak van een wethouder is, de raad mee te nemen in het proces, volgens Dick Bennis, die zich afvraagt of wethouder Tap wel de gewenste Ben is.

Die opmerking zou wel eens de oorzaak kunnen aangeven van  Bens besluit om zijn aandacht te verleggen naar terreinen waar waardering voor inzet en visie niet wordt beloond met wekelijks gezanik. Ik vrees, dat de Hoornse raad inderdaad in de ijver niet voor voldongen feiten van idiote uit de hand gelopen projecten te kunnen komen te staan, een beetje doorschiet. Meenemen in een proces krijgt in Hoorn het karakter van aan het handje houden. De uitspraken van de 13 verschillende fracties zijn leidraad voor het handelen van het college. Dat is goed, maar wanneer je kaders afspreekt, waarbinnen zaken kunnen worden aangepakt, maak die dan niet zo nauw dat er geen enkele speelruimte meer is. Democratie houdt ook in dat je vertrouwen hebt dat die kaders worden gerespecteerd.

Het vertrek van Ben Tap is jammer, maar ook een gele kaart voor de raad. Er staat een enorme klus te wachten en het is zeer nuttig om op de hoogte te blijven van de vorderingen, maar het is desastreus voor het welslagen, wanneer elk te nemen stapje eerst uitvoerig overlegd moet worden. Mijn laatste vraag: is Ben Tap te megalomaan of is de raad te kleingeestig?

Van wie of van wat gaan we eerder definitief afscheid nemen: van de volgens Ben zo fantastisch gevonden Hoorns project de Halve Maen of van Ben zelf. Ik zal ze beide missen.

Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column

Reacties
Reactie: (Redactie HoornGids)
7-10-2019, 12:30
Reacties die haat zaaien en/of met persoonlijke belediging, worden verwijderd.