Veertigste editie Senioren Zangersdag in Hoorn

05-10-2019

HOORNGIDS | In wijkcentrum De Huesmolen vindt woensdag 16 oktober de veertigste editie van de Senioren Zangersdag plaats. Het evenement begint om 10 uur en wordt geopend door wethouder Kholoud Al Mobayed. Er treden zes koren uit Hoorn en Westfriesland op met een mini concert van twintig minuten. De koren uit Hoorn zijn: Seniorenkoor Gerard Boedijn, Schoorkoor, Westerhavenkoor en uit andere plaatsen in Westfriesland: Con Brio (Lutjebroek), Sweelinckkoor (Wognum) en Zingen houdt Jong (Bovenkarspel). 

Zingen is gezond voor lichaam en geest en verbindt en stimuleert. Dat is een belangrijk aspect van deze dag. De koren willen dat graag uitdragen. De dag is dan ook een goede gelegenheid om kennis te maken met de verschillende koren, de verschillende stijlen en uiteenlopende repertoires. 

De initiatiefnemer voor de Senioren Zangersdag was Henk Groenewegen, destijds dirigent van het Westerhavenkoor. Hij heeft deze dag in 1980 voor het eerst georganiseerd. Hij haalde daarmee ’bejaarden’ zoals ouderen toen werden genoemd, uit hun isolement. Het sociale element stond en staat hoog in het vaandel.

Traditioneel is dat elk koor een lied opneemt dat samen met het publiek in de zaal wordt gezongen. De teksten worden daarbij geprojecteerd. Het is niet alleen koorzang deze dag: Pernelle Hoogland zingt een aantal stukken begeleid door Hans Weenink. En de Enkhuizer Sjappetouwtjes vieren hun 20-jarig jubileum met Nederlandse- en Engelstalige liedjes. Die liedjes hebben te maken met de zee, VOC en visserij en wordt aan elkaar gepraat door hun eigen praatjesmaker.

Het evenement is gratis toegankelijk. Verdere informatie vindt u op www.seniorenzangersdag.nl (http://www.seniorenzangersdag.nl). 

Westerhavenkoor Westerhavenkoor
Enkhuizer Sjappetouwtjes Enkhuizer Sjappetouwtjes