Vaccinatiegraad in 2018 nog steeds onder 95%

D66 Hoorn en VVD Hoorn stellen vragen aan college B&W

HOORNGIDS | Het aantal baby’s en peuters dat alle aangeboden vaccinaties krijgt, is in 2018 niet verder gedaald. Van alle kinderen geboren in 2016 heeft 90,2 procent álle prikken in het Rijksvaccinatieprogramma gehad, net als in 2017. Dit blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over 2018. Volgens het RIVM gaan we de goeie kant, maar zijn we er nog niet. Ook staatssecretaris Blokhuis zegt de vlag pas uit te hangen als we weer stabiel terug zijn op een vaccinatiegraad van 95 procent of hoger.

De vaccinatiegraad onder 95% baart ook een tweetal Hoornse politieke partijen zorgen. D66 Hoorn heeft samen met VVD Hoorn onderstaande kwestie onder de aandacht van het college gebracht. 

Geacht college,
De vaccinatiegraad in heel Nederland baart D66 en de VVD zorgen. Deze ligt onder de veilige 95% (ook in Hoorn) en een uitbraak van bijvoorbeeld mazelen is niet langer uitgesloten.
En toch beslissen nog veel ouders om hun kinderen niet langer te vaccineren. Vanwege hun geloof of vanwege spookverhalen op facebook duiken dodelijke ziektes uit het verleden ineens weer op. Als de vaccinatiegraad te laag is komen ook kinderen die wel zijn ingeënt weer in gevaar. Om nog maar te zwijgen over zij die nog te jong zijn om überhaupt gevaccineerd te worden.
Hierom de volgende vragen;

1. Vindt u de te lage vaccinatiegraad ook zorgwekkend en zo nee, waarom niet?
2. Gebeurt er in Hoorn al iets om het percentage te verhogen? Bijvoorbeeld extra voorlichting of zijn er kinderdagverblijven bij u bekend die niet-gevaccineerde kinderen weigeren?
3. Acht u het, net als onze partijen, raadzaam verdere stappen te ondernemen om het percentage in onze gemeente boven de veilige 95% te krijgen? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?
4. Bent u het met onze fractie eens dat voor de veiligheid van de stad niet-gevaccineerde kinderen geweigerd zouden moeten worden bij kinderdagverblijven en ziet het college daar mogelijkheden binnen de eigen bevoegdheid?

Namens de fractie van D66
Niek Heijne
Namens de fractie van de VVD
Chris de Meij

Vaccinatie Vaccinatie