Hoornse haven verliest Blauwe Vlag 

Haven kan niet langer aangemerkt worden als schoon en veilig

HOORNGIDS | De Blauwe Vlag is een exclusief eco-label dat wordt uitgereikt aan meer dan 3.500 stranden en jachthavens in ruim 30 landen in Europa, Zuid-Afrika, Marokko, Nieuw Zeeland, Canada en het Caribische gebied. Nederland telt in 2019 181 Blauwe Vlaggen. 
De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding, die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die aan de campagne deelnemen en aangetoond hebben schoon en veilig te zijn. Ze moeten hierbij aan diverse criteria voldoen.

 

Kwaliteitssymbool

Het doel van het Blauwe Vlag Programma is om overheden, ondernemers en recreanten blijvend te betrekken bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu. Het mogen voeren van een Blauwe Vlag is een erkenning voor de inspanningen die de strandgemeente of jachthavenbeheerder op dit gebied heeft geleverd. Voor de toerist is de Blauwe Vlag internationaal het herkenning- en kwaliteitssymbool voor goede schone  stranden met goede waterkwaliteit en veilige en schone jachthavens.

De gemeentelijke haven van Hoorn is de Blauwe Vlag kwijt. De haven voldoet niet langer aan de normen, hetgeen D66 Hoorn ertoe heeft gebracht daar vragen over te stellen aan het college van B&W. Zie hieronder.

Geacht College, 
De Grashaven mag dit jaar weer opnieuw de Blauwe Vlag laten wapperen. Echter de gemeentelijke haven niet. Een Blauwe Vlag is een internationaal milieulabel en betekent dat een haven schoon en veilig is. 
Daarom heeft de fractie van D66 de volgende vragen.
 
1. Waarom heeft de gemeentelijke haven zijn blauwe vlag verloren? 
2. Is de gemeentelijke haven nog wel schoon en veilig? 
3. Gaat het college stappen ondernemen om de blauwe vlag terug te krijgen? 
4. Zo ja, wanneer verwacht het college dat de gemeentelijke haven weer aan de voorwaarden van de blauwe vlag voldoet? 

Met vriendelijke groet, 
namens de fractie D66, 
Arwin Rood 

blauwevlag blauwevlag
D66 D66