Huisvesting van arbeidsmigranten

08-10-2019

HOORNGIDS | Het huisvesten van arbeidsmigranten in Hoorn heeft in een aantal gevallen veel zorg en boosheid opgeleverd. Vooral in de gevallen dat door arbeidsbureaus opgekochte huizen worden verhuurd aan arbeidsmigranten. Naast gereguleerde opvang, waarover in Hoorn afspraken zijn gemaakt en waar controle en handhaving wordt gepleegd, bestaat er ook illegale huisvesting.

Een van de afspraken is dat deze woningen minimaal 50 meter van elkaar af liggen. Ook mogen er, behalve bij gezinsvorming, niet meer dan vier mensen in een woning gehuisvest worden. Voor dit onderwerp hebben drie mensen zich aangemeld. De heer Huibers noemde de dringende noodzaak om arbeidsmigranten goed te huisvesten. Hij constateerde dat de zeven Westfriese gemeenten hier geen afspraken over hebben gemaakt en dat het in veel gevallen volstrekt onduidelijk is welk beleid wordt gehanteerd. Dit leidt tot ontwrichtende situaties. Hij heeft begrip voor de onrust onder de bewoners en dringt aan op het creëren van grootschalige goed geoutilleerde opvang.

Deze oproep wordt onderschreven door de heer Stoffer. Hij woont naast een zo genoemd ’Polenhotel’ met 40 bewoners en kan meepraten over overlast die daar wordt ervaren. De enige mogelijkheid tot vertier kan worden gevonden op een betonplaat van 30 bij 30 meter. De meeste arbeidsmigranten komen niet om te integreren. Zij komen voor de periode van drie maanden om geld te verdien en verkassen daarna. Er zijn Westfriese ondernemers die een locatie willen neerzetten, zoals een bungalowpark, met voorzieningen om de vrije tijd door te brengen. In zo’n situatie acht hij het opvangen van 1000 tot 1200 mensen mogelijk.

De heer Elzen was bewoner in het gebied Grutto – Reiger en hij vertelde over de verkoop van zijn woning daar. De eersten die desnoods buiten de makelaar om zijn huis wilden kopen, wilden het huis verhuren aan arbeidsmigranten.

De raadscommissie toonde in meerderheid groot begrip voor de ergernis over de uit de hand gelopen situatie. Het wordt gezien als een ontwrichtend probleem. Ook al omdat woningen worden onttrokken aan het woningaanbod voor andere woningzoekenden. De voorgestelde aanpak van het college wordt als onvoldoende gezien.

Burgemeester Jan Nieuwenburg zegt toe handhaving aan te scherpen. Hij wil graag dat er meer melding wordt gedaan van ongewenste woonsituaties. De huisvesting van arbeidsmigranten staat nu hoog op de agenda van de gezamenlijke Westfriese gemeenten.

Raadscommissie 8 oktober de burgemeester aan het woord Raadscommissie 8 oktober de burgemeester aan het woord